V senci dogajanja v Ukrajini, najbrž pa tudi zaradi statusa tamkajšnjih uporniških republik, v Parizu zdaj prvič omenjajo možnost avtonomije upornega sredozemskega otoka.

Do tega prihaja potem, ko so se na Korziki znova zaostrile napetosti med francoskimi oblastmi in pripadniki gibanja za neodvisnost.

Notranji minister Gerald Darmanin je to možnost omenil pred za danes načrtovanim obiskom Korzike. “Pripravljeni smo iti daleč, do avtonomije. Tako, beseda je bila izrečena,” je dejal pred današnjim obiskom otoka.

V več mestih na Korziki so tik pred francoskimi predsedniškimi volitvami znova izbruhnili neredi, v katerih je bilo konec tedna poškodovanih več ljudi.

Povod je bil napad na Yvana Colonno, zaprtega pripadnika skupine, ki je leta 1998 ubila predstavnika francoske vlade na otoku. Colonno, ki prestaja dosmrtni zapor, je napadel sojetnik.

Korziški nacionalisti menijo, da je za napad odgovorna francoska država, v Parizu to zavračajo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Novinarji so v Ukrajini vse pogosteje tarča napadov.
Fotografija je simbolična. (Photo by Pixabay on Pexels.com)
Francija ostro po že petih umrlih medijcih

Francija je strani v vojni v Ukrajini danes pozvala, naj zaščitijo novinarje, ki tam opravljajo svoje delo. Od začetka ruske invazije je bilo namreč v Ukrajini med opravljanjem dela ubitih že pet novinarjev, še več pa je bilo ranjenih.

Opozarjam, da so oborožene sile zavezane varovanju novinarjev v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, ter najostreje obsojam primere, ko novinarji postanejo tarča napada, je danes dejal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Novinarji, ki pokrivajo konflikt, prispevajo k zagotavljanju nepristranskih informacij ter javni razpravi, povsod po svetu, je dodal francoski minister, še prenaša STA.