Državni zbor je sprejel novelo zakona o voznikih, ki poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A1 in AM, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tako bo lahko vsak, ki ima vozniško dovoljenje za avtomobil in ni voznik začetnik ter je opravil teoretični del in nekaj ur praktičnega usposabljanja, pridobil pravico do vožnje z motorjem do 125 kubičnih centimetrov.

Z novelo je DZ določil tudi pogoje za možnost izvajanja usposabljanj kandidatov za voznike ter izobraževanj učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šole vožnje na daljavo.

Določil je tudi pravno podlago za preverjanje podatkov v evidenci o vozniških dovoljenjih pri izdaji mednarodnih dovoljenj in pogoje za ponovni zdravstveni pregled oseb, za katere je bilo pri zdravstvenem ali kontrolnem pregledu ugotovljeno, da so telesno in duševno nezmožne za vožnjo motornega vozila.

Skorajda vsak bo lahko pridobil pravico do vožnje z motorjem
do 125 kubičnih centimetrov.
Na cesti nisi nepremagljiv. Si najbolj ranljiv. Varno z motorjem v novo sezono

Sicer pa se je v ponedeljek začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 20. marca 2022. 

Agencija za varnost prometa (AVP) je ob tem pripravila še široko medijsko kampanjo za večjo varnost motoristov, v prihajajočem obdobju pa bodo opravljali tudi več terenskih dejavnosti. Direktor AVP Jože Hribar je dejal, da z njo želijo motoriste in mopediste opozoriti na njihovo varnost in vidnost. 

Podatki, s katerimi je postregel, so bili malodane srhljivi: letos se je zgodilo že 40 prometnih nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil; umrl je mopedist, osem voznikov pa je bilo hudo poškodovanih, še 19 lažje.

Še huje je bilo lani: našteli so 1056 istovrstnih prometnih nesreč, kar pomeni 17 odstotkov več kot leta 2020. “Glavna izstopajoča vzroka sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje,” pravi Hribar.

Večina motorističnih nesreč se zgodi med petkom in nedeljo.
Lani kar 33 mrtvih motoristov in mopedistov

Motoriste je pozval, naj vožnjo na začetku sezone prilagodijo sposobnostim obvladovanja motorja, “ki najverjetneje ni na ravni lanske jeseni”.

Število enoslednih motornih vozil narašča, opozarjajo pri AVP, vendarle pa so lani policisti ugotovili več kot tisoč prometnih prekrškov manj kot v letu 2020. Varnost motoristov in mopedistov se je kljub temu poslabšala; lani je umrlo kar 33 voznikov.

Za take prometne nesreče je značilno, da se pripetijo med aprilom in oktobrom, kar je čas motoristične sezone, največkrat pa ob koncu tedna, med petkom in nedeljo.

Podatki Policijske uprave Nova Gorica pričajo, da so bili najpogostejši vzroki prometnih nesreč motoristov v letu 2021 neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilno prehitevanje in neustrezna varnostna razdalja, kot je že pred tem omenil Hribar.

(mbo)