Premierji Slovenije, Poljske in Češke so danes varno prispeli iz Kijeva na Poljsko, je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Spomnimo: Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so se včeraj v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom.

To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu od začetka ruske invazije. Na novinarski konferenci po srečanju so trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo.

Poteza predsednikov treh vlad je vsekakor vzbudila pozornost
svetovne javnosti.
Janša o pravici do izbire, Zelenski o pravih zaveznikih

Janša je dejal, kar je že včeraj zapisal na spletnem omrežju Twitter: da Ukrajinci ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote.

“Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali,” je dejal. Kot je še dodal Janša, se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju. Janša je podprl je tudi status kandidatke za EU za Ukrajino, še poroča STA.

“Vaš obisk Kijeva v tem težkem času za Ukrajino je močan znak podpore. To nam res veliko pomeni,” je prav tako včeraj na spletu zapisal Zelenski. Britanski The Guardian poroča, da je Zelenski pozneje novinarjem dejal: “S takšnimi zavezniki bomo zmagali v tej vojni.”

Trojka v Kijevu: je šlo za napenjanje mišic pred domačo javnostjo? Večina meni tako.
Scholz in Macron proti širitvi vojne in ti. no-fly zone

Pomenljivo pa je, da je nemški kancler Olaf Scholz ravno sinoči izključil možnost vojaškega posredovanja Nata v vojni v Ukrajini. “Strinjam se z ameriškim predsednikom Joejem Bidenom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in drugimi zavezniki, da med Natom in Rusijo ne sme biti oboroženega spopada. Tega si nihče ne more želeti,” je za Die Welt Scholz povedal v Berlinu.

Ne bomo vzpostavili območja prepovedi letenja nad Ukrajino. To bi pomenilo neposreden vojaški spopad z Rusijo, ruskimi bojnimi letali,” je dejal Scholz. “Zahodno zavezništvo še naprej verjame v učinek ukrepov, namenjenih predvsem ruskemu gospodarstvu,” je zaključil.

(mbo)