Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je na današnji seji najavil bistveno omilitev protikoronskih ukrepov. Poudaril je, da olajševanje ukrepov ne pomeni, da lahko družba preneha ravnati odgovorno.

“Posledice korone ne vplivajo več na zdravje kot doslej, obremenjen pa ni niti zdravstveni sistem. Na podlagi posvetovanja z epidemiologi je štab sprejel nove ukrepe,” je dodal hrvaški notranji minister Davor Božinovič.

Kakšni so torej novi ukrepi?

“Omejitve zbiranja – na javnih prireditvah na prostem je lahko po novem 200 ljudi, ne zgolj 100 kot prej. Če imajo vsi obiskovalci digitalna covid-potrdila, omejitev ni,” je dejal Božinović.

Nadaljeval je v enakem tonu: “V zaprtih prostorih je lahko zdaj spet 100 ljudi, namesto 50, kolikor jih je lahko bilo do zdaj. Če imajo vsi covid-potrdila, omejitev ni.”

Ostala bo obveznost uporabe medicinskih ali drugih obraznih mask,
bodo pa te odpravljene pri sejmih in ostalih prireditvah in dejavnostih na prostem.
Podaljšuje se delovni čas kavarn in restavracij

Odpiralni čas kavarn in restavracij se podaljšuje do dveh zjutraj. Doslej so lahko delali le do polnoči. Covid-potrdila za prirejanje ljubiteljskih predstav, sejmov in podobnega ne bodo več potrebna.

A ne povsod, vedno in v vsakem primeru! Gledalci bodo lahko znova spremljali tekmovanja v zaprtih prostorih; če covid-potrdila ne bodo pogoj organizatorjev, je lahko zapolnjenih 50 odstotkov kapacitet.

“Delovanje tržnic, pogrebne dejavnosti, poroke, način uporabe otroških igrišč- ukrepi več niso veljavni,” je še dejal minister. Za ohranjanje teh dejavnosti po novem zadostujejo ukrepi, ki omejujejo zbiranje ter splošni protiepidemični ukrepi, vključno z uporabo mask.

Ukrepi stopijo v veljavo že jutri, vendar bo pri večini še ostala obveznost uporabe medicinskih ali drugih obraznih mask, bodo pa te odpravljene pri sejmih in ostalih prireditvah in dejavnostih na prostem. Za tiste v zaprtih prostorih (kino, cerkve, drugi verski obredi) to torej ne velja popolnoma.

Ukrepi so v bistvu zelo podobni tistim v državah, ki so se za omilitev le-teh odločile že prej. Hrvaška v tem kontekstu precej zamuja, najbrž tudi zaradi relativno nizkega deleža cepljenih prebivalcev, ki je še nekaj nižji kot v Sloveniji. S prvo dozo je tako cepljenih slabih 55 odstotkov prebivalstva, z drugo pa slabih 49 odstotkov.

(mbo)