Inflacija je bila v območju z evrom februarja 5,9-odstotna, v EU pa 6,2-odstotna. OECD in napoved zaradi vojne v Ukrajini: negativno.

Vojna v Ukrajini bi lahko globalno gospodarsko rast v letu dni zmanjšala za več kot odstotno točko, inflacija pa bi lahko bila zaradi nje višja za 2,5 odstotne točke, v danes objavljenem poročilu navaja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Generalni sekretar OECD Mathias Cormann je ob tem pozval k treznemu odgovoru na situacijo ter k razumnim kratkoročnim in dolgoročnim ukrepom. Evropa mora med drugim začeti nemudoma zmanjševati odvisnost od Rusije pri dobavi energije, je prepričan.

Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), bo med globalnimi regijami najmočneje prizadeta Evropa. Območju z evrom bo konflikt po izračunih OECD odnesel 1,4 odstotne točke gospodarske rasti, inflacija bo višja za nekaj več kot dve odstotni točki.

Inflacija je v območju evra nižja kot tista v celotni EU;
ni znakov, da bi bila neobvladljiva, menijo strokovnjaki.
Kako je z inflacijo trenutno?

Inflacija v območju z evrom je februarja na letni ravni znašala 5,9 odstotka, potem ko je bila januarja 5,1-odstotna. V EU je bila letna inflacija 6,2-odstotna, januarja 5,6-odstotna, je v drugi oceni sporočil Eurostat.

K februarski rasti so znova najbolj prispevale višje cene energije ( 3,12 odstotne točke). Nato so k njej prispevale višje cene storitev, cene hrane, alkohola in tobaka ter neenergetskih industrijskih dobrin.

Najnižjo letno stopnjo so imele februarja Malta in Francija ter Portugalska, Finska in Švedska. Na drugem koncu lestvice oziroma najvišjo pa dve pribaltski državi (Litva, Estonija) in Češka.

V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, februarja sedemodstotna. Dosti nižja, številčno izraženo, je bila mesečna in sicer 1,1-odstotna.

(mbo)