Pomanjkanje padavin že povzroča škodo na posevkih ozimnih žit in oljne ogrščice v Pomurju. Po prvi oceni Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je prizadetih najmanj od 15 do 20 odstotkov ozimnih žit, pri oljni ogrščici je delež še višji, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je dejala kmetijska svetovalka, specialistka za poljedelstvo na KGZ Murska Sobota Metka Barbarič, je trenutno na njivah vse zastalo, žita se ne razraščajo, tudi korenine se ne razvijajo, je dodala.

Vzrok je suho vreme, pa tudi veter in mraz. Vegetacija miruje že tri tedne, tudi mineralna gnojila, ki so jih nekateri kmetovalci že potrosili po njivah, ostajajo na površini in, ker ni padavin, ne delujejo.

“Zaradi neugodnega vremena jesenska setev ni bila opravljena v optimalnem času. Tudi razrast ni bila optimalna in se žita niso primerno razrasla,” je še povedala.

Rastline postajajo zaradi mrzlega vetra in hladnih noči vijoličaste, še opozarja stroka. Težave se pojavljajo tudi že na travnikih. Če se bo sušno vreme nadaljevalo, bo škoda na ozimnih žitih in oljni ogrščici kljub otoplitvi le še naraščala, težave pa se pojavljajo tudi že na travnikih.

Če kmalu ne bo padavin, pričakujejo, da bo škoda še večja.

Teh po napovedih vremenoslovcev ni za pričakovati skoraj do konca marca. To pomeni, da se bo suša ob prehodu v koledarsko pomlad še stopnjevala. Za prihodnji konec tedna hkrati kaže na vnovično ohladitev. Upoštevajoč sedanje in pretekle dejavnike, strokovnjaki napovedujejo, da bodo pridelki do 40 odstotkov manjši, vsekakor pa več kot 30%.

Stroka je prav tako zaskrbljena zaradi aktualnih razmer na trgu, ki so posledica vojne v Ukrajini. Te so zaostrene, ob zapiranju meja številnih držav za izvoz hrane pa bi morala tudi Slovenija učinkoviteje ukrepati. Zelo hitro delovati na izboljšanju samooskrbe in prehranske varnosti, je poudaril predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič .

(mbo)