V gledališču v ukrajinskem mestu Mariupolj, ki naj bi ga včeraj bombardirale ruske sile, naj bi bilo več kot 1000 ljudi, ki so si tam poiskali zatočišče, so sporočile mestne oblasti.

Število morebitnih žrtev še ni znano. Župan mesta Vadim Bojčenko je napad označil za grozljivo tragedijo in ga primerjal z genocidom.

Ukrajinske oblasti so bombardiranje gledališča označile za vojni zločin, češ da je šlo za namerno bombardiranje. Rusija, nasprotno, za napad krivi ukrajinski nacionalistični in pronacistični bataljon Azov.

Mariupolj je za Moskvo ključna strateška tarča, saj bi lahko povezal njene sile na Krimu in regijo Donbas na vzhodu, s čimer bi Ukrajince odrezali od Azovskega morja, poročanje zahodnih medijev še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ruske sile mesto, ki je imelo nekdaj okrog pol milijona prebivalcev, že več dni intenzivno obstreljujejo. Oskrba z elektriko, hrano in vodo je prekinjena, humanitarne razmere pa izjemno slabe, še poroča STA.

Ruske sile v Mariupolu počnejo podobno kot v Alepu- mesto bodo presekale na pol, potem pa ožale zanko.
Kakšen je razvoj dogodkov mimo agencijskih vesti in neupoštevajoč zahodn(jašk)o informacijsko blokado?

Velja omeniti, da je Rusija že nekaj dni opozarjala na možnost insceniranega incidenta, saj se v Mariupolu- katerega posamezne dele je ruska vojska že zasedla- nahaja sedež zloglasnega ultranacionalističnega bataljona AZOV.

Ti so v vedno bolj izgubljenem položaju, da se zanka okoli njihovih položajev iz dneva v dan oža, pa potrjujejo tudi sporočila, ki jih vodje omenjenih paravojaških formacij objavljajo na spletnih družbenih omrežjih.

K temu je treba prišteti še dnevno poročilo znamenitega Institute for the Study of War (ISW), ki za včerajšnji dan navaja, da “so ruske in posredniške sile 16. marca verjetno zavarovale nadaljnje ozemlje severno od Mariupola v Donecki regiji. Rusko obrambno ministrstvo (MO) trdi”, še navajajo, “da so sile DNR 16. marca prevzele nadzor nad Mihajlovko, Stavko, Botmanko in Vasilevko.”

ISW še poroča, da je tudi ukrajinski generalštab včeraj opoldne po lokalnem času poročal, da ruske sile izvajajo ofenzivo proti Veliki Novosilki, ne da bi navedle (kot to počnejo za ruske napade v bližini Kijeva), da so ukrajinske sile zaustavile napade, kar verjetno nakazuje, da so ruske sile dosegle nekaj ozemeljskih pridobitev v mestu.

https://www.facebook.com/mazinjanin.sasa/videos/1146799812747550

Prizor iz sodobne vzhodne fronte v Mariupolu.
Pomenljiva medijska reakcija Zelenskega

Še nekaj bode v oči, kar se tiče včerajšnjega dogajanja v Mariupolu: reakcija ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ta je namreč najprej preko video povezave nagovoril člane kongresa ZDA, kasneje pa na domala enak način, preko videosporočila, še domačo javnost. V slednjem je sporočil, da so od začetka ruske invazije na Ukrajino umrli najmanj 103. otroci, objavil pa ga je na spletnem omrežju Facebook.

Pozorno: Zelenski ga je posnel že pred nagovorom ameriškega kongresa, posnetek pa je objavil šele pozno sinoči, ko je medijski efekt– upoštevajoč domnevno rusko raketiranje gledališča- največji.

Ruska stran je seskozi opozarjala, da bo prvi nalet ukrajinskih fake news prežet s podobami masovnih grobnic, v katera bodo metali trupla, deta v črne odpadne vreče, do česar je navsezadnje tudi prišlo. Incident z gledališčem bi po ruskih trditvah lahko pomenil naslednjo fazo oz. stopnjevanje svetovnega medijskega pritiska v cilju reševanja zloglasnega pronacističnega paravojaškega bataljona.

Ozemeljska/kopenska povezanost med Krimom in samooklicanima republikama Donjeck in Lugansk je sicer vzpostavljena že nekaj dni, s tem pa tudi izpolnjen eden od strateških ruskih ciljev.

Dostop do domnevno vznemirljivih posnetkov ukrajinskih dopisnikov Associated Pressa (AP) je dostopen s klikom na naslednjo povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=DvQJyE3xnAU