Po rednem zimskem zaprtju so danes znova odprli Akvarij Piran, za katerega po novem skrbi Univerza na Primorskem.

Po besedah svetovalca rektorice univerze Aleša Ovna je bil akvarij v času zaprtja, ki je trajalo nekoliko dlje kot običajno, prenovljen.

Obnovili so predvsem del za obiskovalce in začeli z izdelavo interaktivnih otroških kotičkov, v katerih lahko otroci spoznavajo morje, predvsem tiste dele, ki jih v akvariju ne morejo predstaviti.

V akvariju sicer domuje več kot 140 različnih vrst morskih organizmov, predvsem rib, pa tudi nekaterih drugih morskih vodnih organizmov, pri čemer se osredotočajo predvsem na vrste, ki živijo v severnem Jadranu.

Do konca lanskega leta je za akvarij skrbela Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, ker pa več ni zmogla nositi stroškov, ga je ministrstvo preneslo na Univerzo na Primorskem.

Akvarij v Piranu, na fotografiji v ozadju levo.
Akvarij Piran v začetku januarja postal eden od treh stebrov Centra znanosti Univerze na Primorskem

Spomnimo: pogodbo o brezplačni predaji nepremičnine in opreme sta takrat na piranski občini podpisali ministrica za izobraževanje Simona Kustec in rektorica Klavdija Kutnar.

Odgovorni so že takrat zagotovili, da ustanova ostaja odprta za javnost, v njej pa naj bi se srečevali obiskovalci, študenti in raziskovalci s področij, ki so povezana z morjem in varstvom narave.

Univerza na Primorskem je sočasno prevzela vse tri zaposlene v Akvariju Piran, ob tem pa napovedala kadrovske okrepitve. Z večjimi naložbami naj bi tako pričeli že prihodnje leto. Smer razvoja naj bi šla v nove- predvsem raziskovalne- vsebine in ozaveščanje javnosti.

V primeru, da upravljanje Akvarija ne bi bilo gospodarno, ima ministrstvo pravico do ukrepanja in vrnitve, so pojasnili ob predaji.

(mbo)