Minister za zdravje Janez Poklukar je v današnji razpravi o odgovoru na poslansko vprašanje poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik o duševnem zdravju otrok in mladostnikov v Državnem zboru (DZ) dejal, da je duševno zdravje nacionalni kapital, ki ga je treba izboljšati z združenimi napori celotne skupnosti.

Minister je sicer na vprašanje odgovoril že na prejšnji seji DZ, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Dejal je tudi, da v Sloveniji trenutno deluje 16 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, še štiri pa vzpostavljajo.

Na prejšnji seji DZ je na poslansko vprašanje odgovarjala tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Danes je poudarila, da so zaradi epidemije covida-19 v šolah povečali število svetovalnih delavcev.

Divjak Mirnikova pa je znova opozorila, da so ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa vplivali na porast čustvenih in vedenjskih motenj.

Dovolj spanja okrepi vrsto možganskih funkcij, telesno pripravljenost in duševno zdravje.
Moten spanec pri kar dveh tretjinah odraslih v Sloveniji

Danes že 15. leto zapored obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom Dober spanec, bister um, vse dobro.

Letos Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v izjavi za javnost opozarja tudi na poslabšanje kakovosti spanja med epidemijo, prenaša STA.

Zadnje raziskave so namreč pokazale, da glede na priporočila za odrasle, ki naj bi spali od sedem do devet ur dnevno, dovolj dolgo spi le tretjina, in sicer 33 odstotkov moških in 37 odstotkov žensk med 18. in 74. letom starosti.

Tudi otroci in mladostniki spijo premalo, le nekaj več kot petina jih spi devet ur ali več na dan, s starostjo pa upada odstotek mladostnikov, ki med tednom spi skladno s priporočili.

Dobro spanje med drugim izboljšuje našo odpornost in imunske odzive, okrepi vrsto možganskih funkcij, telesno pripravljenost ter izboljša duševno zdravje, še prenaša STA.

(mbo)