Rusija je danes vzpostavila območje prepovedi letenja nad Donbasom, poroča neodvisna ruska tiskovna agencija Interfax, ki se sklicuje na neimenovanega predstavnika separatistov iz samooklicane republike Doneck.

Agencija Tass medtem poroča, da so območje prepovedi letenja na jugu Rusije podaljšali do 26. marca. Letališče Krasnodar je potrdilo podaljšanje odločitve o območju prepovedi letenja do 25. marca, prav tako poroča ruska državna agencija Tass.

Po zadnjih informacijah župana Lvova je več raket zadelo obrat za vzdrževanje letal, stavba pa je bila uničena. Domneva se, da žrtev ni, saj so bile dejavnosti v tovarni pred invazijo prekinjene.

Ukrajinska vojska pravi, da so bile pri napadu na tovarno v Lvivu uporabljene križarske rakete. Po njihovem mnenju ukrajinske vojske gre verjetno za rakete Kh-555, ki so jih izstrelili strateški bombniki na področju Črnega morja.

Dopisnik Sky Newsa trdi, da gre v obeh primerih za "zelo prefinjeno orožje dolgega dosega".

Ruske sile so raketirale tudi skladišče orožja v mestu Voznesensk v Mikolajvski regiji, poroča Ukrajina 24, ki se sklicuje na besede župana. O tem, ali je napad zahteval žrtve, še ni podatkov.

Ruska vojska prodira globlje v Mariupol
(vir: splet, Vojaški informator)

Ena oseba je bila ubita, štiri pa so bile ranjene, ko so deli ruskega izstrelka v petek zjutraj padli na stanovanjsko stavbo v severnem delu Kijeva, poročajo tamkajšnje reševalne službe. Napadi na Kijev se sicer stopnjujejo, trdijo opazovalci.

Mesta Harkov, Černihiv in Mariupol po davišnjem poročanju močno obstreljujejo.
Ukrajinska tragedija v enem prizoru: ruski vojaški transporter drvi mimo voznika poškodovanega avtomobila z napisom "Deti" (otroci).
(vir: splet, Vojaški informator)
Ruske sile nadaljujejo prodor globlje v Mariupool

Če k temu dodamo uvodno omenjeno vzpostavitev zone prepovedi poletov, bi se za dokaj verjetno lahko izkazala trditev, da je ruska vojska pričela s ti. čiščenjem terena.

Po mnenju mednarodno priznanega inštituta ISW bo Mariupol padel “v prihodnjem obdobju”, nato pa se bodo ruske sile usmerile proti Dnipru/Dnepropetrovsku in Odesi, v smeri katerih že prodirajo in kamor že plujejo desantne ladje, sinoči opažene kako se mimo Japonske pomikajo proti Evropi.

Fotografije iz Mariupola (avtorstvo ni popolnoma jasno; predvidoma gre za medij Vojaški informator, fotograf je potemtakem Viktor Antonyuk) si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_2295205