Rusija se je izognila plačilni nesposobnosti; šlo bi za prvo v več kot sto letih. Rusko ministrstvo za finance je namreč naročilo plačilo 117 milijonov dolarjev obresti na dve evroobveznici v dolarjih, v banki JP Morgan Chase pa so nakazilo prejeli.

Plačilo obresti je bilo sicer naročeno iz sredstev, ki so zamrznjena v tujini zaradi sankcij po napadu na Ukrajino. Vlagatelji so bili zato v resnih dvomih in skrbeh.

“Izpolnitev naših obveznosti v tuji valuti ni odvisna od nas,” je dal ruski finančni minister Anton Siluanov v izjavi za ruski državni medij RT jasno vedeti in dodal, da je vse odvisno od ZDA.

Če bi namreč slednje blokirale plačilo, ki zapade šele naslednji mesec dni, bi Rusija skušala dolg plačati v rubljih. Po trditvah bonitetne agencije Fitch pa to ne bi veljalo; Rusija mora obresti na evroobveznice (gre za obveznice, izdane v nedomači valuti v tujini) plačati v dolarjih.

Rusija trenutno ne more do skoraj polovice svojih, v tujini zamrznjenih, sredstev. Ruski izdajatelji dolžniških vrednostnih papirjev dolgujejo vlagateljem pribl. 121 milijard dolarjev. Naslednji obrok dolga zapade v začetku aprila; skupno znaša dobri dve milijardi dolarjev.

Tri glavne svetovne bonitetne agencije so ruski dolg že razglasile za visoko tveganega. Špekulativni, junk dolg pomeni, da se Rusija v tujini, razen po oderuških obrestih, tako rekoč ne more več zadolževati.

Fotografija je simbolična. (Photo by Pixabay on Pexels.com)
V Rusiji pričakujejo povišano inflacijo

Rusko gospodarstvo vstopa v fazo obsežnega prestrukturiranja, ki jo bo spremljalo začasno, ampak neizogibno obdobje povišane inflacije, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočila ruska centralna banka.

Povišana inflacija bo v glavnem povezana s prilagoditvami cen na širokem spektru blaga in storitev, menijo pri centralni banki in dodajajo, da bo glavno gonilo rasti cen prilagajanje gospodarstva spremembam v zunanjih pogojih, vključno s prehodom v proizvodnji in dobavnih verigah.

Rusija je po vojaškem napadu na Ukrajino deležna obsežnih gospodarskih sankcij EU, ZDA in drugih držav, med drugim pa zajemajo finančni sektor, energetiko in promet.

Poslovanje v Rusiji je ustavila vrsta zahodnih velikih podjetij, sedem ruskih bank, tudi druga največja VTB, je izločenih iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, še poroča Slovenska tiskovna agencija.