Slovenska smučišča počasi zaključujejo letošnjo zimsko sezono, nekatera pa jo bodo skušala podaljšati še v april. Splošno gledano je bila sezona za slovenska smučišča dobra, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot pravijo v Kranjski Gori, na Voglu, na Krvavcu, na Areškem in Mariborskem Pohorju ter na Kopah, je bila sezona veliko boljša od lanske. Odličen obisk so zabeležili tudi na cerkniškem smučišču, je povedal direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik.

Že pred dnevi ste na tem portalu lahko brali, da je bila tudi prva sezona smučišča Kozji hrbet, ki predstavlja začetek oživljanja smučišča na Kobli, ocenjena kot uspešna. Smučišče, ki je sezono končalo minuli konec tedna, je v dobrih treh mesecih obratovalo 75 dni, obiskalo pa ga je okoli 7500 smučarjev,

Zaradi močnega vetra se s slabšim obiskom kot menda edino sooča naše najvišje ležeče smučišče Kanin. To je bilo v letošnji sezoni nekaj dni celo zaprto za obratovanje. 

Zato ne vedo, ali bodo ponovili rezultate izpred dveh sezon, ko je Kanin obiskalo nekaj več kot 22 tisoč obiskovalcev. V naslednji, popolnoma “koronski zimski sezoni” (2020/21) je bilo obiskovalcev le nekaj več kot 10 tisoč, letos pa so jih do sedaj našteli še 3 tisoč več.

Kljub temu niso nezadovoljni, saj opozarjajo, da njihova zimska sezona traja vsaj do maja, kar v odnosu na večino smučišč pomeni dodatna dva, ob izredno ugodnih pogojih celo do tri mesece.

Nočna smuka, kot jo ponujajo denimo v Mariboru, ni več odločilen dejavnik pri obisku smučišč.
Dejavniki: vreme, epidemija in turistični boni

Prav ti so odločilni za dober obisk slovenskih smučišč v tej zimi; gre za posledico lepega vremena in dejstva, da so smučarji zaradi strožjih epidemiološkim omejitev v tujini raje ostajali na domačih smučiščih, ocenjuje Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Lani in predvsem letos gre k omenjenemu nujno prišteti še turistične bone, ki so omogočili fokusiranje potencialnih domačih gostov na domačo ponudbo.

Po večini jih he koristilo od 20-25 % domačih gostov, veliko tudi v bližnjih nastanitvah, pravi statistika. Slovenski gosti so bili na vseh smučiščih sicer najštevilčnejši, je pa bilo ob slednjih na slovenskih smučiščih tudi nekaj obiskovalcev iz širše regije: Hrvaške, Madžarske in Italije, pa tudi s Češke in iz Srbije.