Švica se je včeraj pridružila sankcijam EU, ki prepovedujejo izvoz luksuznega blaga v Rusijo, čeprav priznava, da bo to lahko močno prizadelo nekatera švicarska podjetja.

Novi ukrepi bodo začeli veljati v naslednjih dneh. Prepovedan bo izvoz šampanjca ter cigar, parfumov, ur, nakita, jaht in luksuznih limuzin.

Rusija je 17. največji izvozni trg za švicarske proizvajalce ur, saj je po statističnih podatkih urarske industrije lani izvoz v Rusijo znašal 260 milijonov švicarskih frankov oziroma 250 milijonov evrov, kar predstavlja približno odstotek celotnega izvoza švicarskih ur.

Že pred uvedbo novih sankcij je več velikih švicarskih blagovnih znamk, vključno z Rolexom, zaradi ruske invazije na Ukrajino ustavilo izvoz v Rusijo.

Švicarski urarji- zaradi sankcij Rusiji ob četrt milijarde evrov?!
(foto: Antony Trivet on Pexels.com)
Poljska za popolno ustavitev trgovanja z Rusijo

Poljski premier Mateus Morawiecki, ki je v začetku tedna z Janšo in Fialo odpotoval v Ukrajino ( srečanje z ukrajinskim predsednkom Zelenskim naj bi bilo v Kijevu), je danes EU pozval, naj uvede popolno prepoved trgovanja z Rusijo zaradi njene agresije na Ukrajino.

Pojasnil je, da si želi kar najhitrejše uvedbe popolne kopenske in pomorske trgovinske blokade Rusije, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Če bi Rusijo popolnoma odrezali, bi jo morda prisilili v razmislek, ali ne bi bilo bolje ustaviti te krute vojne, je dejal.

EU je sicer od začetka agresije že uvedla več svežnjev sankcij proti Rusiji, v pripravi pa so še nove. O njih naj bi govorili na vrhu unije prihodnji teden.

(mbo)