Popoldne je zagorelo na težko dostopnem pobočju Gore nad cesto Ajdovščina-Col. Trenutno požar gasi okoli sto gasilcev s 25 vozili, na pomoč je prišel tudi helikopter.

Prva ocena je, da gori območje, ki je veliko okoli 10 do 11 hektarjev, je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal vodja intervencije Blaž Mlečnik, ki je direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Požar trenutno gasijo gasilci iz več gasilskih društev z območja Ajdovščine, Vipave in Idrije. V Ajdovščini je nazadnje zagorelo 10. marca, ko je v okolici vasi Višnje v občini Ajdovščina zagorel travnik. Požar so pogasili gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer v ponedeljek, 14. marca, po vsej državi razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Tako je že cel teden poleg požiganja in odmetavanja gorečih ter drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi izvajanje aktivnosti, ki predstavljajo požarno nevarnost.

Fotografija je simbolična.
Velika požarna ogroženost: ukrepi!

V naravnem okolju je prepovedano kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor, o uspešnosti slednjega pa se bo seveda še presojalo.

(mbo)