Kot je danes opoldne objavil zagrebški Jutarnji list, se Rusija in Ukrajina v svojih stališčih vse bolj približujeta ena drugi.

To je v intervjuju- objavljenem danes, v nedeljo- dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, ki je ob tem dodal, da upa, da bo premirje doseženo, če obe strani ne bosta obupali nad dosedanjim napredkom.

Cavusoglu, ki je prejšnji teden odpotoval v Rusijo in Ukrajino na pogovore s kolegoma Sergejem Lavrovom in Dmitrijem Kulebom, je za turški dnevnik Hurriyet povedal, da je prišlo do “zbliževanja stališč na obeh straneh; o pomembnih temah, ključnih temah”.

“Lahko rečemo, da upamo na premirje, če strani ne naredita koraka nazaj od svojih trenutnih stališč,” je brez nadaljnjega pojasnila dejal Cavusoglu.

Razmere na bojišču so se ta konec tedna zelo spremenile v prid ruske vojske. Zemljevidi se sicer, glede na vir, dokaj razlikujejo.
Erdoganovi optimistično za Al Jazeero

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin pa je za televizijo Al Jazeera povedal, da se obe strani približujeta štirim ključnim vprašanjem.

Navedel je zahtevo Rusije, naj se Ukrajina odreče ambicijam za vstop v Nato, demilitarizacijo, nato tisto, kar Rusija imenuje “denacifikacija” in zaščito ruskega jezika v Ukrajini.

Ukrajina in Zahod sta ruske obtožbe o “neonacistih” v demokratično izvoljeni ukrajinski vladi zavrnila kot neutemeljeno propagando, Kalin pa je dejal, da so takšne obtožbe žaljive za Kijev.

Kljub obtožbam obeh strani o odlašanju sta Kijev in Moskva prejšnji teden napredovala v pogovorih o rešitvi, ki bi zagotovila varnost Ukrajine, vendar zunaj Nata.

Kalin je dejal, da je mogoče trajno premirje doseči le s srečanjem med Vladimirjem Putinom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. A je dodal, da Putin meni, da stališča o “strateških vprašanjih” Krima in Donbasa še niso dovolj blizu, da bi se dogovorili za srečanje in ga kasneje tudi izvedli, še povzema pisanje svetovnih medijev Jutarnji list.

(mbo)