Herson je prvo večje mesto v Ukrajini, ki je padlo v ruske roke. Šteje približno 300 tisoč prebivalcev, je pomembno pristanišče ob delti reki Dneper v Črno morje ter dom velike ladjedelniške industrije. Od začetka ruske intervencije tam potekajo demonstracije na dnevni bazi..

Ruske čete naj bi v središču Hersona na jugu Ukrajine proti civilistom, ki so se na glavnem mestnem trgu znova zbrali na protestu, uporabile strelno orožje.

BBC piše, da je bilo slišati rafalno streljanje na protestnike, ki so tekom dneva demonstrirali z domoljubnimi vzkliki, petjem domoljubnih pesmi in ukrajinskimi zastavami. Pristnost posnetka so zaenkrat potrdili ukrajinski mediji in BBC.

Posnetek, ki kroži po družbenih omrežjih, prikazuje občane, ki protestirajo in se poskušajo se prebiti na osrednji mestni trg. Nato se zasliši streljanje, ki mu sledi stampedo, prenaša zagrebški Večernji list.

Video prikazuje moškega, ki krvavi iz noge, potem ko naj bi bil ustreljen na demonstracijah. Ukrajinski TSN sicer piše, da je bilo ranjenih več ljudi.

Ruske vojake so od začetka intervencije že večkrat obtožili, da so v opozorilo streljali, a do sedaj nikoli niso streljali neposredno na miroljubne protestnike.

Posnetek domnevno današnjega dogajanja v Hersonu.

Ob strelnem orožju naj bi ruska vojska uporabila tudi šok bombe, pa navaja britanski Daily Mail. Eksplozije je slišati tudi na posnetku.

Ruska agresija na Ukrajino je sicer danes vstopila v 26. dan. Kijev je bil sinoči znova raketiran, ukrajinska vojska pa je danes zjutraj poročala o topniškem streljanju v Odesi.

(mbo)