Letalo China Eastern Airlines s 133 potniki je danes strmoglavilo na jugozahodu Kitajske, poroča kitajska državna televizija, prenašajo pa številne svetovne tiskovne agencije.

Boeing 737 je strmoglavil nedaleč od mesta Wuzhou v regiji Guangxi, kar je povzročilo požar v višje ležečih predelih tamkajšnjega gorovja, poroča CCTV in dodaja, da so oblasti že sprožile reševalno akcijo.

Kitajska državna televizija navaja, da se je letalo s 133 ljudmi iz Kunminga v Guangzhou “ponesrečilo v regiji Guangxi”. Na letu je bilo 123 potnikov in devet članov posadke. Mediji so pred tem poročali o 133 potnikih na letu, tako da število žrtev še ni znano.

Spletna stran China Eastern Airlines je odeta v črno-bele tone, kar letalske družbe ponavadi izvajajo v odgovor na nesrečo iz spoštovanja do domnevnih žrtev.

Kitajski mediji so sicer citirali enega od reševalcev, ki je povedal, da je letalo popolnoma razpadlo. Požar, ki ga je povzročila letalska nesreča, je zažgal nasade bambusa in ostalih dreves, preden so ga pogasili.

Fotografija je simbolična.
Photo by Shoval Zonnis on Pexels.com

Posnetek, ki kroži po spletu na Kitajskem, prikazuje oblak dima, ki se dviga iz gorskega območja. Drugi posnetki prikazujejo ostanke. Zdi se, da je bilo vse ujeto na mobilne telefone, pristnosti posnetkov pa trenutno še ni mogoče preveriti.

Na kitajskem družbenem omrežju Weibo so objavili tudi posnetke nadzorne kamere, ki naj bi prikazovale strmoglavljenje Boeinga; torej letala, ki navpično pada proti tlom. Posnetek je prenazoren, da bi ga ta portal postavil na ogled.

Kitajski predsednik Xi Jinping je dejal, da je v zvezi z nesrečo brez besed, šokiran, takoj pa je tudi odredil preiskavo.

(mbo)