(novica s komentarjem)

Kot poročajo na spletnem portalu Lokalec.si, so z današnjim dnem vse osebe s statusom begunca iz Ukrajine upravičene do brezplačne vozovnice za mestni avtobusni promet v Mariboru.

Na podlagi pooblastila župana MO Maribor Saše Arsenoviča bo Javno podjetje Marprom iz Skupine JHMB osebam iz Ukrajine, ki se bodo na blagajni na glavni avtobusni postaji izkazale s statusom begunca, izdalo brezplačne vozovnice za mestni potniški promet.

Ukrajinski begunci, ki so oz. še bodo prispeli v Maribor, bodo brezplačne vozovnice za mestne avtobuse v skladu s pooblastilom župana lahko uporabljali do konca letošnjega leta 2022.

Brezplačne vozovnice torej do konca letošnjega leta, a javno negodovanje že zaradi namestitev v javna stanovanja

Spomnimo, da je v socialno ogroženem Mariboru pred dnevi že zavrelo zaradi nastanitev ukrajinskih beguncev v mestu ob Dravi. Znova se potrjuje, da je dejstvo, da je župan drugega največjega slovenskega mesta postal trendsetterski gostinec, v bistvu še eden od slovenskih političnih paradoksov (če odmislimo, da je za izvolitvijo stalo neformalno omrežje stranke SD, domnevno na čelu s Tanjo Fajon).

Kot so objavili na straneh spletnega portala Mariborinfo.com, so iz Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) opozorili, da s strani prebivalcev prejemajo vedno več ogorčenih klicev . Šlo naj bi celo tako daleč, da so pri omenjenem skladu dejanja Mariborčanov okarakterizirali kot nadlegovanje.

Včeraj so tako za omenjeni portal razkrili, kakšne klice so prejeli. Ker gre za nadaljevanje nedavne zgodbe, velja opozoriti, da se lahko bralci z njo seznanijo s klikom povezavo. Spoštovanje novinarskega dela, pač.

Arsenović (in njegov glasovalni stroj) ni bil tako solidaren ob energetski krizi, ki še kar traja.
Si Arsenović s priboljški Ukrajincem rešuje javno podobo?!

Pa vendar in čisto na kratko: stanovanjski sklad je v svojih začasnih stanovanjskih enotah (ki ponavadi ne izpolnjujejo stanovanjskih standardov) nastanil ukrajinske begunce, ki so k nam pribežali zaradi vojne z Rusijo.

V njihovih sedmih začasnih bivalnih enotah je trenutno nameščenih 28 oseb. Gre pretežno za mamice z otroki, ki so bile prisiljene zapustiti svoje može, da bi rešile svoja življenja in življenja svojih otrok. Kot vemo, je namreč ukrajinskim moškim prepovedano zapustiti državo.

Kot je bilo že večkrat povedano in zapisano: do vojne pride, ko družbena protislovja dosežejo tisto raven, ko njihovih negativnih efektov več ni mogoče izničiti. Splošni vtis lokalne javnosti je, da skuša Arsenović v turbulentnem predvolilnem obdobju na nesreči drugih iztržiti kar največ pozitivnih (in poceni) javnomnenjskih točk.

Pač po receptu Janeza Janše, katerega koalicijska partnerica je stranka, ki mu daje politično zaledje (če odmislimo parcialne interese SD). Škoda, da ni bil tako solidaren, ko je šlo za pomoč obubožanim prebivalcem (katerih interese naj bi ščitil) ob energetski krizi, ki še kar traja.

(mbo)