Za drago ogrevanje na Ptuju kriv splet nesrečnih okoliščin

Nadzor opravljenih postopkov za dobavo zemeljskega plina v letu 2021 ter pravilnosti izračuna cene s strani Javnih služb Ptuj (JSP) ni pokazal nepravilnosti.

Kot je ugotovila komisija, so bili vsi postopki vodeni v skladu z določili zakona o javnih naročilih, visoke podražitve ogrevanja pa zgolj posledica nesrečnih okoliščin, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Komisija je potrdila, da je podjetje glede na prvotno sklenjen okvirni sporazum začelo postopke voditi dovolj zgodaj, a so se ti zaradi več nepredvidenih okoliščin, med drugim zaradi nepravočasne ponudbe in preseganja maksimalnih cen zavlekli v jesen.

O ugotovitvah komisije, ki jo nadzorni svet Javnih služb oblikoval na zahtevo županje Nuške Gajšek, da bi preverili postopek izbire dobavitelja zemeljskega plina in morebitno odgovornost za izbiro dobavitelja z višjo ceno, je v ponedeljek razpravljal tudi mestni svet.

Iz poročila jasno izhaja, da je pri postopkih šlo za splet nesrečnih okoliščin, pri čemer nikomur od zaposlenih ne gre očitati površnosti in krivde za to višje cene plina, je svetnikom razložila predsednica nadzornega sveta JSP Tatjana Vaupotič Zemljič.

Predsednik komisije Andreja Trunka je povedal, da so JSP avgusta lani izvedle povpraševanje pri pogodbenikih okvirnega sporazuma za dobavo zemeljskega plina, na katero pa ni prispela niti ena pravočasna ponudba.

Dolga in mučna je bila letošnja zima na Ptuju.
Za plin ni bilo ene same ponudbe, trdijo nadzorniki

Ena ponudba je nato prišla z zamudo, je pojasnil, zato so morali povpraševanje ponoviti.

Na ponovljeno povpraševanje se je odzvalo eno podjetje, a je posredovalo ponudbo, ki je bila še višja kot v osnovnem okvirnem sporazumu, zato so lahko odstopili od sporazuma ter oktobra izvedli postopek javnega naročila, je še pojasnil.

Zapletov pa s tem še ni bilo konec, saj sta se na razpis prijavili dve podjetji, a je najugodnejši ponudnik popravljal razpisno dokumentacijo, zato so v JSP ponudbo zavrnili.

Komisija je kot smotrno in gospodarno ter v izogib dolgim pritožbenim postopkom ocenila tudi odločitev podjetja, da ponovi razpis, na katerega pa se je pravočasno in s popolno ponudbo prijavilo le eno podjetje. Z njim so konec lanskega leta tudi podpisali pogodbo za dobavo zemeljskega plina.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: