Evropska komisija je danes predstavila ukrepe za soočanje z naraščajočimi cenami energije. Med njimi je zakonodajni predlog, v skladu s katerim bi morala biti skladišča plina do novembra 80-odstotno napolnjena.

Komisija je predstavila tudi možnosti kratkoročnih ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov. Te je mogoče razdeliti v dve skupini, in sicer finančne kompenzacije in regulatorne ukrepe.

Finančne kompenzacije na področju trgovine na drobno vključujejo znižanje davkov in okvir za začasno državno pomoč, na področju trgovine na debelo pa zgornjo mejo za cene energije. Med regulatornimi ukrepi je fiksna cena električnih generatorjev.

O predlogih bodo jutri in v petek na vrhu v Bruslju razpravljali voditelji članic EU, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kako bo z energenti v bližnji prihodnosti?
(Photo by Narcisa Aciko on Pexels.com)
Ifo znižal napoved letošnje nemške gospodarske rasti

STA še poroča, da je münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo v luči vojne v Ukrajini in rastoče inflacije znižal napoved rasti za nemško gospodarstvo.

“Pričakujemo, da bo letošnja gospodarska rast znašala med 2,2 in 3,1 odstotka,” je dejal vodja oddelka za gospodarske napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser.

Še decembra so napovedovali 3,7-odstotno rast. Kot so v najnovejši napovedi zapisali pri Ifu, bo inflacija verjetno rasla hitreje od prejšnjih napovedi. Letos naj bi tako znašala med 5,1 in 6,1 odstotka, potem ko so v decembrski napovedi ocenili, da bo 3,3-odstotna.

Prihodnje leto naj bi se nemško gospodarstvo po napovedi Ifa okrepilo za med 3,3 in 3,9 odstotka, inflacija pa naj bi padla na okoli dva odstotka.

(mbo)