Kot odmev na mariborsko negodovanje: ukrajinske begunce sprejemajo slovenske družine, ponujajo se jim osnovna dela

Skupina 43 beguncev iz Ukrajine je danes prispela v Žalec, kjer so jih začasno namestili v prostore škofijske Karitas iz Celja. Zdaj jim pomagajo izpolniti vloge za začasno zaščito, da bodo lahko dobili pravico do dela in izobraževanja otrok.

Kot je povedal fotograf STA Tamino Petelinšek, ki je prevoz organiziral, jim bodo na voljo osnovna dela.

Petelinška je pred približno dvema tednoma za fotografsko spremljanje humanitarne pomoči v Ukrajino angažirala ameriška katoliška zavarovalnica Knights of Columbus (Kolumbovi vitezi).

S kolegom snemalcem sta šla do ukrajinskega Lvova, kjer sta ostala štiri dni in spoznala številne ukrajinske družine, ki so morale zaradi vojne zbežati od doma.

Ob povpraševanju, ali bi želel kdo od njih v Slovenijo in stopnjujočih se napadih v bližino begunskega centra v Lvovu, je željo po odhodu v Slovenijo do konca minulega tedna izrazilo za en avtobus ljudi.

Ti so se nato kot skupina organizirali in prišli do poljsko-ukrajinske meje, od koder pa je Petelinšek ob pomoči Kolumbovih vitezov in Karitas organiziral njihov prevoz do Žalca. Prispeli so danes dopoldne.

“Tu lahko ostanejo teden ali dva, v tem času pa jim bomo pomagali najti dolgoročnejšo nastanitev,” je povedal Petelinšek, ki je k pomoči pozval številne svoje prijatelje, ki so pripravljeni vzeti ukrajinske družine pod svojo streho.

“Pri tem je pomembno, da gostitelj in begunci sklenejo neke vrste sporazum, ki varuje obe strani, če bi morebiti prišlo do kakšnih konfliktov, saj se ljudje ne poznajo,” je ob tem opozoril.

Ukrajina te dni. Več najbrž ni potrebno zapisati.
Med prispelimi odraslimi so ljudje različnih profilov in/oziroma poklicev

“Imamo dve medicinski sestri, pa diplomirano biologinjo in psihologinjo. A ker ne znajo slovenskega jezika, se jim trenutno ponujajo malo plačana osnovna dela – čiščenje, zlaganje na police v trgovinah, nekaj del se odpira v bližnjih proizvodnih obratih. Medicinski sestri bosta dobili strežniško delo v domu upokojencev,” je naštel Petelinšek.

Je pa opozoril tudi, da so obrazci za izpolnjevanje vlog za začasno zaščito precej zoprni in beguncem povzročajo kar nekaj težav, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

O mariborskem negodovanju z ugodnostmi, ki jo jih menda deležni begunci, ste na tem portalu sicer že lahko brali. Spomin si lahko osvežite s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2022/03/22/v-mariboru-vznemirjenje-zaradi-ugodnosti-ukrajinskim-beguncem-slednjim-zdaj-se-brezplacne-voznje-z-mestnimi-avtobusi-si-arsenovic-s-pooblastilom-izboljsuje-obupno-javno-podobo/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: