Ukrajina operacija poteka strogo po načrtu! ( Dmitrij Peskov v intervjuju za CNN)

“Ruska posebna vojaška operacija v Ukrajini poteka strogo po načrtih in ciljih, ki so bili zastavljeni vnaprej,” je dejal tiskovni sekretar ruskega predsednika Dmitrij Peskov v intervjuju v angleškem jeziku za televizijski kanal CNN.

“Nihče od vsega začetka ne bi razmišljal o nekaj dneh. To je resna operacija z resnimi nameni,” je dejal.

Peskov je med primarnimi cilji operacije znova omenil demilitarizacijo Ukrajine, še povzema ruska neodvisna tiskovna agencija Interfax. “Zato se naša vojska osredotoča le na vojaške cilje in vojaške objekte na ozemlju Ukrajine, ne pa na civilne,” je dejal.

Tudi drugi cilji operacije ostajajo pretežno enaki: “znebiti se nacionalističnih bataljonov” in zagotoviti, da je Ukrajina “nevtralna država”, je še dejal Peskov. Znova je tudi poudaril, da “mora Ukrajina” po drugi strani priznati Krim kot “neprevzemljiv del Rusije”, uporniški entiteti Doneck in Ljudsko republiko Lugansk pa kot neodvisne države.

Peskov je tudi dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin poskuša pridobiti Zahod, da sliši/dojame stališča Moskve o vprašanjih, ki jo skrbijo.

Fotografija je simbolična.
(Photo by u0410u043bu0435u043au0441u0430u043du0434u0440 u041cu0430u043au0435u0434u043eu043du0441u043au0438u0439 on Pexels.com)
Peskov in ruski koncept uporabe jedrskega orožja

Na vprašanje, v kakšnih okoliščinah bi Rusija lahko uporabila jedrsko orožje, je Peskov odgovoril, da bi ga lahko uporabili, če bi obstajala eksistenčna grožnja državi.

“Imamo koncept domače varnosti in je javen. Lahko si preberete vse razloge za uporabo jedrskega orožja,” je dejal. “Če je torej eksistencialna grožnja za našo državo, potem jo je mogoče uporabiti v skladu z našim konceptom,” je dejal.

Die Zeit: Scholz opozoril Putina, a v zvezi s kemičnim orožjem

Nemški kancler Olaf Scholz je v neposrednem pogovoru posvaril ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj v Ukrajini ne uporablja biološkega ali kemičnega orožja, poroča današnji Die Zeit.

Ruske trditve, da Ukrajina razvija takšno orožje ali da ga želijo ZDA uporabiti, se “zdijo kot implicitna grožnja, da Putin sam razmišlja o uporabi takšnega orožja,” naj bi še dejal Scholz.

“Zato je bilo zame osebno pomembno, da mu jasno in neposredno povem: to bi bilo nesprejemljivo in neoprostljivo,” je za Die Zeit povedala novi nemški kancler.

(mbo)