Na letalniku, ki je pred skoraj dvema tednoma strmoglavil v Zagrebu, preiskovalci niso našli sledov eksploziva, je včeraj poročala hrvaška televizija Nova TV, ki se sklicuje na vir blizu preiskave.

Te navedbe so v nasprotju s trditvami hrvaške vlade. Hrvaški premier Andrej Plenković je pri tem, da je letalnik nosil eksploziv, vztrajal tudi na današnji seji vlade. Kot je dejal, je to potrdilo tudi državno tožilstvo v Zagrebu.

To je do zdaj, kot so sporočili, prejelo rezultate balističnih preiskav in samo del rezultatov kemijsko-fizikalnih preiskav, kar ni dovolj za dokončni zaključek.

O tem, da je bil na letalniku eksploziv, ves čas dvomi tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Panorama Zagreba in področje, kjer je strmoglavil letalnik iz obdobja Sovjetske zveze.
Pilot Ivan Selak: negativna kadrovska selekcija in preusmeritev s težav zveze NATO
"Komandirje teh centrov zamenjujejo nesposobni ljudje, ki so večinoma na pragu upokojitve in vas motijo ​​v eskadrilji."

Zagrebški Jutarnji list pa v zvezi s tem navaja intervju, ki ga televiziji N1 podal legendarni vojni pilot Ivan Selak. “Zame je ta zgodba o bombi le odmik od glavne teme. Zgodba o bombi je popolnoma absurdna in nepomembna. Tako kot ni pomembno, od kod je prišla raketa, ali so jo poslali Rusi, Belorusi, Ukrajinci ali Eskimi.”

Selak trdi, da gre za ti. puščanje megle. “Pomembna je nezmožnost zveze NATO in naše države ter Madžarske in Romunije, da odkrijejo, kaj se nam je zgodilo,” je dejal Selak. Gre tudi za nesposobnost, nevednost, nesposobnost, kakor hočete, ministra, ki je prišel na kraj strmoglavljenja in zavohal eksploziv.

Dobesedno je rekel, da je vohal eksploziv in da letalnik ne predstavlja grožnje Zagrebu; da se državljani lahko počutijo varno. Torej- letalnik velikosti vojaškega letala, ki prileti z območja, kjer divja vojna, ne ogroža prestolnice države, v kateri je strmoglavil. Takšna izjava je sramotna!

Selak dodaja, da se skuša z zgodbo o bombi poskuša pod preprogo pomesti in zakriti nesposobno zračno obrambo.

“Minister in premier sta trdila, da so letalnik na radarju spremljali 7 minut. Ne vem, komu to lahko prodajo, meni ne, ker je radar FPS 117 postavljen na Sljeme in na hribe nad Požego. Omenjeni ima- tako mimogrede- spuščen radarski snop, ki v optimalnih razmerah zaznava čez 450 kilometrov daleč.

Denimo da niso bile optimalne, torej zaznava 250 kilometrov. Če ta tvoj radar zazna zračno plovilo, ki se giblje s hitrostjo 700 kilometrov na uro, pa si ga zaznal 7 minut prej, to je 81 kilometrov, potem si pravzaprav priznal, da tvoj radar ne zaznava zračnega plovila niti v trenutku, ko je slednje že prečkalo Dravo,” se- kot kaže upravičeno- razburja Selak.

“V (t)istem trenutku bi zaprl štacuno in zažgal tiste radarje na vrhu Sljemena, ker kot takšni enostavno niso potrebni. Imeti moraš radar, ki vidi v globino ozemlja, za tvojo mejo, da lahko pravočasno opozoriš lastno zračno obrambo,« je zaključil Selak. “O tem bi se pravzaprav morali pogovarjati, ne pa o tem, kdo je poslal bombo, kako in zakaj.”

Celoten povzetek si lahko preberet s klikom na sledečo povezavo: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ma-kakva-bomba-pa-ministar-kaze-da-je-on-eksploziv-doslovno-nanjusio-reci-cu-vam-koji-je-pravi-problem-s-dronom-15174216

(mbo)