Zaprtje ruskega zračnega prostora od konca februarja letos zaradi ruske invazije na Ukrajino za številne letalske linije pomeni daljše lete, večjo porabo goriva in večje emisije toplogrednih plinov, pisanje ameriške televizijske mreže CNN povzema hrvaški Index.

Gre za približno 400 letov na mesec na progah, ki so vodile preko ruskega zračnega prostora, poroča Flightradar 24.

Nekateri leti iz Evrope v Azijo zdaj potekajo bodisi južno od Rusije bodisi še dlje, čez Arktiko. Rusija pa je seveda ogromna, največja država na svetu in večja od antarktične celine. Nove poti pomenijo daljše vožnje in več kilometrov, kar pomeni večjo porabo goriva in več izpustov toplogrednih plinov.

Nehvaležne primerjave, ki povedo dosti in še več

Za let prevoznika Japan Airlines na relaciji Tokio-London se tako uporablja letalo Boeing 777-300ER, ki v normalnih primerih porabi približno 8700 litrov goriva na v preleteni uri. Preusmerjeni let, ki zdaj poteka čez severni Pacifik, Aljasko, Kanado in Grenlandijo, traja 2,4 ure dlje in porabil približno 21.200 litrov goriva več, kar pomeni dobrih 20 odstotkov več.

To pomeni, da tak let v ozračje izpustil dodatnih 54.000 kilogramov oziroma 60 ton ogljikovega dioksida, ki segreva planet. Gre za količino ogljikovega dioksida, ki bi jo povprečen avtomobil oddal v okolje, če bi prevozil 220.000 kilometrov oziroma skoraj šestkrat obkrožil planet, kažejo izračuni Paula Williamsa, atmosferskega znanstvenika z univerze Reading, navaja CNN.

En sam polet zrak obremeni z dodatnimi 60 tonami ogljikovega dioksida.
Natančna hitrost zgorevanja goriva je odvisna od več spremenljivk

Williams še pojasnjuje, da je natančna stopnja izgorevanja goriva odvisna od teže letala, višine in hitrosti, nekatere od teh spremenljivk pa niso znane. Ti izračuni tudi ne upoštevajo učinka segrevanja drugih emisij toplogrednih plinov ali kondenzacijskih sledi letov.

“Seveda se veliko ljudi, ko razmišljajo o letalstvu in podnebju, osredotoča na emisije CO2,” je še povedal Williams za CNN. “V resnici pa je stvar veliko hujša od tega. CO2 je pravzaprav le vrh ledene gore. Dodatni čas letenja povzroči veliko več segrevanja od prevoženih kilometrov, ki sem vam jih dal, ker upoštevajo samo CO2 in ne drugih s CO2 povezanih učinki.”

Dan Rutherford, direktor letalskih in pomorskih programov pri Mednarodnem svetu za okoljski promet, je za CNN povedal, da se Williamsovi izračuni “zdijo razumni”.

“Če ne drugega, podcenjuje verjeten vpliv dolgih letov, ki z večjo razdaljo ‘porabljajo gorivo za prevoz goriva’,” je dejal Rutherford.

Letalski promet v prihodnje se vse bolj kaže kot privid.
Zračni promet prispeva k podnebni krizi

Z drugimi besedami, to je začarana zanka, ki dobesedno pogoltne gorivo: potrebuje več goriva, da prenese težo več goriva. Po podatkih Flightradar24 na polarni poti nad Rusijo poteka omejeno število letov, večinoma prevoznika Finnair, drugi pa se raje preusmerijo na na jug.

Rutherford je ocenil, da bi se lahko svetovna proizvodnja ogljika zaradi nepričakovane zagate v letalstvu povečala do enega odstotka, če bi ruski zračni prostor ostal dlje zaprt.

Morda se ne zdi veliko, toda letalski prevozi pomembno prispevajo k podnebni krizi, saj po podatkih Inštituta za okoljske in energetske študije predstavljajo več kot 2 odstotka svetovnih emisij ogljikovega dioksida. Zanimiva in hkrati tragična ugotovitev inštituta: če bi bila letalska industrija država, bi bila po emisijah ogljika na 6. mestu.

Več si lahko preberete na sledeči povezavi: https://www.index.hr/vijesti/clanak/zatvaranje-ruskog-neba-dovodi-do-vece-potrosnje-goriva-i-vece-ugljicne-emisije/2350451.aspx

(mbo)