Namestnik predsednika Varnostnega sveta ZN in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v petek dejal, da bodo sankcije Zahoda utrdile rusko družbo in ne bodo povzročile nezadovoljstva z vlado, poročanje Reutersa povzema zagrebški Jutarnji list.

“Neumno je verjeti, da bi sankcije Zahoda proti ruskim podjetjem lahko vplivale na moskovsko vlado,” je povedal Medvedjev v intervjuju za rusko tiskovno agencijo RIA več kot mesec dni po ruskem napadu na Ukrajino in ostrim zahodnim sankcijam.

Nekatere zahodne sankcije ciljajo poslovneže; milijarderje, ki naj bi bili blizu predsedniku Putinu, a Medvedjev pravi, da nimajo vpliva na vodstvo države.

“Vprašajmo se, ali lahko kateri od lastnikov teh velikih podjetij sploh lahko vpliva na vodenje države Odkrito povem: ne, ni možno, ne gre.”

Medvedjev je dejal, da javnomnenjske raziskave kažejo, da tri četrtine Rusov podpira odločitev Kremlja za izvedbo vojaške operacije v Ukrajini, še več pa Putina. 
Vojna v Ukrajini bi lahko še utrdila rusko negativno mnenje o Zahodu.

Medvedjev je v smislu zmanjšanja gospodarskega vpliva sankcij dejal, da bo ruska vlada morala sama poiskati “ustrezne rešitve” za spodbujanje razvoja letalske, avtomobilske, IT in drugih industrij.

“Zdaj bo težje reševati ta vprašanja, po drugi strani pa se ne moremo zanašati na nikogar. V tem primeru bomo te težave morali reševati sami,” je priznal.

Medvedjev je kritiziral Ruse, ki so se izrekli proti ruski vojni intervenciji, medtem ko so bili zunaj Rusije, v tujini.

“Lahko si nezadovoljen z nekaterimi odločitvami vlade, kritiziraš vlado- to je normalno. Ne moreš pa nasprotovati državi v tako težki situaciji; to je izdaja.”

Neodvisni viri trdijo, da je bilo v začetku marca- zaradi udeležbe na protestih proti invaziji- širom Rusije pridržanih na tisoče ljudi, še navaja Reuters.

(mbo)