Smučarska sezona na Mariborskem Pohorju se bo zaključila v četrtek, na zadnji marčni dan, s čimer bo javno podjetje Marprom, ki upravlja z žičniškimi napravami, to zimo izpeljal 112 smučarskih dni.

Še pred tem bo danes in v nedeljo na Arehu znova obratovala sedežnica Pisker, nato pa do četrtka vlečnice Cojzarica, Ruška in Areh.

Na zadnji smučarski dan bo v četrtek smuka na Arehu mogoča od 8. do 14. ure, dnevne smučarske vozovnice pa bodo ljubiteljem smučanja za slovo na voljo po promocijski ceni en evro na osebo.

Na Pohorju so letos našteli že več kot 175.000 obiskovalcev, kar je približno dvakrat več kot v sezoni prej.

Na smučiščih so ob lokalnih obiskovalcih opažali tudi povečano število gostov z drugih koncev Slovenije in tujce, predvsem Madžare, Hrvate in Avstrijce.

V Mariboru se lahko za možnost smučanja na Pohorju zahvalijo
pretežno umetnemu snegu.
Avstrijski zimski turizem bistveno bolje kot lani

Glede na to, da se nahaja Maribor v neposredni bližini avstrijske meje in da s Pohorja pogled seže tudi do (nekaterih) avstrijskih smučišč, se zdi to pravšnja iztočnica za pregled tamkajšnje turistične sezone.

Avstrijski turistični ponudniki so tako v zimski sezoni med novembrom in februarjem po predhodnih podatkih avstrijskega državnega statističnega urada poročali o 33,2 milijona nočitev.

To je 29,7 milijona več kot v sezoni 2020/2021, ko je turizem zaradi koronskih omejitev skoraj popolnoma obstal, a še vedno 38 odstotkov manj kot v predkoronskem času.

Pot do normalizacije razmer v visoko razvitem avstrijskem turističnem sektorju, ki je med najbolj konkurenčnimi na svetu, bo tako še dolga.

Avstrija je bila sicer med državami z najstrožjimi koronskimi omejitvami. Daljše obdobje je bila turistična infrastruktura obiskovalcem nedostopna, strogi pogoji so veljali za goste iz tujine.

Za zdaj še ni znano, v kolikšni meri bo avstrijski turizem prizadela vojna v Ukrajini, a panoga se po pričakovanjih v predkoronsko normalo ne bo vrnila niti v letu 2023, zaključuje STA.

(mbo)