Nemci so vse bolj nervozni, po prodajalnah že beležijo tudi incidente: “Zaloge so majhne, olje je šele začetek!”

Jedilnega olja je na policah supermarketov vse manj in Nemci se ob novemu pomanjkanju ne znajdejo najbolje.  Zadnji spor so zbeležili v supermarketu blizu Stuttgarta.

Kot je pojasnila policija, je skupina petih ljudi zaradi velikega povpraševanja včeraj želela kupiti več steklenic jedilnega olja, kot jih prodajajo trgovci v Aspergu v okrožju Ludwigsburg. Nakup olja je omejen na osebo.

Kupci se s količinsko omejitvijo niso strinjali, zato je prišlo do (verbalnega) spora, ki mu je sledilo obmetavanje s predmeti.

Tiskovna predstavnica policije s podatkom, koliko steklenic jedilnega olja je skupina želela kupiti, ni razpolagala. Dva moška sta zdaj zaradi agresivnega vedenja in groženj v preiskavi, poroča revija Fenix, prenaša pa splitska Slobodna Dalmacija.

Poznavalci razmer pravijo, da je bilo enako na začetku korona krize, ko so ljudje zaradi strahu, da bi se supermarketi lahko zaprli, kopičili toaletni papir in testenine.

Približno dve leti pozneje so v Nemčiji zaradi pretiranih nakupov olja in moke police večinoma prazne.

Zalog jedilnega olja naj bi bilo v Nemčiji še za nekaj tednov.
(Photo by RODNAE Productions on Pexels.com)
Več kot polovica olja na nemških policah prihaja iz Ukrajine

Razlog tiči v tem, da je 51 odstotkov sončničnega olja uvoženega iz Ukrajine, kjer je zaradi ruske invazije trenutno vsa proizvodnja zastala.

Tudi urasne ocene ne vzbujajo optimizma ali zaupanja. Gerhard Brankatschk, generalni direktor Združenja oljne industrije v Nemčiji, je tako za dpa povedal, da bodo zaloge, ki jih imajo, verjetno trajale še nekaj tednov.

Čips in zamrznjen krompir bi potem lahko postali tudi redki, navsezadnje je za pripravo krompirjevih jedi potrebno veliko sončničnega olja. To je začaran krog,” je še dejal Brankatschk.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: