Območje ob meji z Madžarsko bosta povezovala turistična vlakca; nadgradnja železniške proge do Brezovice poteka po časovnici

Dvojezični občini ob madžarski meji Hodoš in Dobrovnik bosta od junija upravljali cestna turistična vlakca, ki bosta v uporabi tudi v občinah Šalovci, Moravske Toplice in Lendava.

Lastnik vlakcev je sicer Pomurska madžarska samoupravna narodnostna skupnost, ki ju je kupila v okviru projekta, ki ga je podprla madžarska vlada, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vlakec na Hodošu bo imel dva vagona in bo lahko naenkrat prepeljal 56 potnikov, vlakec v Dobrovniku pa bo v enem vagonu vozil 28 potnikov, so med tednom sporočili iz narodnostne skupnosti.

Namen projekta je povečanje turistične ponudbe na dvojezičnih območjih, so poudarili in dodali, da je naložba vredna 289.493 evrov, celoten projekt, v okviru katerega so kupili še kombinirano vozilo, pa 328.000 evrov.

Napovedani so zahtevki po poplačilu povečanih stroškov izvedbe
zaradi podražitev v vmesnem času.
Nadgradnja železniške proge do Brezovice poteka po časovnici

Dela v okviru nadgradnje odseka Ljubljana-Brezovica potekajo skladno s terminskim načrtom in bodo predvidoma zaključena novembra letos, so povedali na direkciji za infrastrukturo.

Vrednost projekta je ocenjena na 67,61 milijona evrov. Dela od konca avgusta lani izvaja konzorcij podjetij Kolektor Koling, SŽ-ŽGP, GH Holding, Pomgrad in CGP.

Težav zaradi pomanjkanja materialov po navedbah direkcije ni, prav tako ne aneksov k pogodbi, po kateri je vrednost del 55,95 milijona evrov. So pa napovedani zahtevki po poplačilu povečanih stroškov izvedbe zaradi podražitev v vmesnem času.

Naslednja faza projekta nadgradnje proge med Ljubljano in Divačo je nadgradnja odsekov Brezovica-Preserje in Preserje-Borovnica ter železniške postaje Borovnica.

Direkcija je že objavila razpis za izbor izvajalca, rok za oddajo ponudb se sklene 5. aprila, še poroča STA.

(mbo)

Komentiraj