Drugačen ameriški pogled: “Ukrajinska vojska je poražena. Preostane čiščenje.”

Larry C. Johnson je nekdanji analitik ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA). Je solastnik in izvršni direktor družbe BERG Associates, LLC. 

Na ameriški spletni strani Unz Review, ki se predstavlja kot “zbirka zanimivih, pomembnih in kontroverznih pogledov, ki so večinoma izključeni iz ameriških mainstream medijev”, so objavili zanimiv intervju z razvpitim Larry C. Johnsonom, političnim analitikom.

Ta- popolnoma v nasprotju z evropskimi in ameriškimi MSM– trdi, da je Rusija vojno v Ukrajini že dobila, kar včerajšnja nenadna pripravljenost ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na status ukrajinske nevtralnosti v dobršnji meri potrjuje.

Johnson tako pravi, da so bile v prvih 24 urah ruske vojaške operacije v Ukrajini uničene vse zmogljivosti ukrajinskih zemeljskih radarjev za prestrezanje.

“Brez slednjih so ukrajinske letalske sile izgubile sposobnost zračnega prestrezanja. V vmesnih treh tednih je Rusija dejansko vzpostavila območje prepovedi letenja nad Ukrajino. Čeprav je slednji še vedno ranljiv za delovanje raket zemlja-zrak, ki jih Ukrajini dobavljata ZDA in Nato. Vendar dokazov, da bi morala Rusija omejiti bojne zračne operacije, ni,” trdi Johnson.

“Mojo pozornost je pritegnilo tudi dejstvo, da je ruska vojska Kijev dosegla v treh dneh. Spomnil sem se, da so nacisti v operaciji Barbarossa potrebovali sedem tednov, da so dosegli Kijev, in še dodatnih 7 tednov, da so si mesto podredili,” nadaljuje.

“Nacisti so imeli celo to “prednost”, da jih pri udaru niso rabile skrbeti civilne žrtve. Na vsak način so seveda želeli uničiti kritično infrastrukturo. Kljub temu so številni ameriški vojaški strokovnjaki trdili, da se je Rusija zagozdila; da je njena vojska zastala pri napredovanju.

Ko je bila 24 milj (ali 40 milj, odvisno od vira novic) nameščena severno od Kijeva več kot teden dni, pa je bilo jasno, da je bila sposobnost Ukrajine, da sproži pomembne vojaške operacije, odpravljena. Če je bilo njihovo topništvo nedotaknjeno, bi bile lahko prodirajoče kolone (katerih satelitske posnetke so nam razkazovali po medijih, op.avt.) lahka tarča za množično uničenje. To se ni zgodilo.”

Zemljevid ruskega napredovanja v Ukrajini.
Napovedano 18. marca se zdaj uresničuje,
Ruska vojska v zgolj treh tednih zavzela ozemlje velikosti Velike Britanije

Johnson svoje mnenje dodatno utrdi s sledečo razlago: ” Druga možnost je, da bi Ukrajinci to kolono uničili iz zraka. To se ni zgodilo. Če bi imeli izvedljivo zmogljivost križarskih raket, bi moralo na domnevno zastalo rusko kolono peklensko padati. Tudi to se ni zgodilo. Ukrajinci niso omenjenim kolonam postavili ene same pomembne pehotne zasede, ki bi jih lahko izvedli s svojimi na novo dobavljenimi protitankovskimi izstrelki Javelins.”

Johnson je pohvalil tudi strategijo: “Intenzivnost in obseg ruskega napada sta izjemna. V treh tednih so zavzeli ozemlje, ki je večje od kopenske mase Združenega kraljestva.

Nato so nadaljevali s ciljno usmerjenimi napadi na ključna mesta in vojaške objekte. Nismo videli niti enega primera, da bi enota velikosti ukrajinskega polka ali brigade napadla in premagala primerljivo rusko enoto. Namesto tega je ruska vojska pričela s fragmentacijo ukrajinske in prerezala njihove komunikacijske poti,” še navede Johnson.

Celoten intervju, ki je bil sicer objavljen že pred tednom dni, je dostopen na sledeči povezavi: https://www.unz.com/mwhitney/larry-c-johnson-the-ukrainian-army-has-been-defeated-whats-left-is-mop-up/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: