Usoda Mariupola je zdaj v veliki meri v rokah okupatorjev, je v intervjuju za CNN dejal župan tega ukrajinskega mesta Vadim Boychenko, prenaša hrvaški Jutarnji list.

Ni povsem jasno, ali se boji v mestu nadaljujejo ali pa so Rusi prevzeli popoln nadzor, še poroča Jutarnji list. Je pa Bojčenko prek CNN-a pozval k popolni evakuaciji preostalih civilistov iz Mariupola.

“Potrebujemo popolno evakuacijo. Naša najpomembnejša naloga zdaj je rešiti vsako življenje. In obstaja upanje, da nam bo to uspelo. Po naših ocenah je danes v mestu še okoli 160.000 ljudi, a živeti v Mariupolu je nemogoče, ker ni vode, elektrike, ogrevanja, telefonskih priključkov. In res je strašljivo,” je sklenil.

Ruski državni mediji so poročali, da je v Mariupol prispel zloglasni čečenski voditelj Ramzan Kadirov in da je v teku “čiščenje osrednjih delov mesta”. Navajajo tudi, da se “osnovni del nacionalistov”, kot imenujejo ukrajinski borci, nahaja v prostorih tovarne “Azovstal”, za katero pravijo, da je “velika utrdba”.

Ukrajinsko obmorsko mesto in pristanišče Mariupol v ruševinah.
(vir: splet)

“Naši vojaki verjamejo, da se bo ta situacija kmalu spremenila in da bomo takrat lahko rekli, da je mesto popolnoma pod našim nadzorom,” so ruski mediji citirali Denisa Pušilina, voditelja samooklicane Ljudske republike Doneck, še prenaša Jutarnji list.

(mbo)