Slovenski premier Janša danes v Zagrebu

Da ga bo hrvaški premier Andrej Plenković sprejel danes ob 18. uri v Banskih dvorih, smo izvedeli šele sinoči, pretežno iz hrvaških medijev.

Tako je zagrebški Jutarnji list sinoči objavil, da naj bi Janšo sprejeli v Banskih dvorih v ponedeljek ob 18. uri in da so novico potrdili iz Vlade Republike Hrvaške.

“Prav tako so potrdili, da ga bo sprejel hrvaški premier Andrej Plenković, vendar razloga za nenadno srečanje niso navedli.”

Tema tega srečanja tudi danes še ni znana, MMC RTV SLO pa o tokratnem srečanju špekulira na podlagi minulih, “glede na objavljene ključnike v tvitu sta razpravljala o ukrajinskem konfliktu, energetski krizi in drugih evropskih temah. V kabinetih več podrobnosti niso razkrili.”

Navajajo še, da sta se pred dobrim mesecem premierja skupaj vrnila iz Bruslja, kjer je potekal vrh EU-ja in Afriške unije, na letalu hrvaške vlade pa sta med potjo izmenjavala poglede na aktualne mednarodne teme.

Plenković bo Janšo sprejel zvečer v Banskih dvorih na Markovem trgu.

MMC RTV SLO: Arbitraža ostaja v ozadju

“Vseskozi v ozadju odnosov ostaja izvrševanja arbitražne razsodbe o meji med državama,” še pišejo na spletni strani nacionalke.

Janšev SDS je namreč vztrajno nasprotoval tako arbitražnemu sporazumu kot arbitraži in zdajšnja opozicija se je po menjavi vlade marca 2020 spraševala, ali se bo vlada odpovedala razsodbi o meji med državama, ki jo je 29. junija 2017 določilo arbitražno sodišče.

Na zunanjem ministrstvu so sicer že večkrat zagotovili, da je arbitražna razsodba za Slovenijo obvezujoča in da jo bo vlada tudi spoštovala. Hrvaška pa na drugi strani vztraja pri svojih trditvah, da je bil proces arbitraže kompromitiran in da razsodba zato zanjo ne velja,” zaključujejo.

Nazaj na Hrvaško! Zanimivo je, da je uvodoma omenjeni Jutarnji list sinoči poročal tudi, da “slovenski časniki poročajo, da se nihče iz Janševega urada ne odziva na klice in ne odgovarja na vprašanja, zakaj Janša prihaja v Zagreb.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: