Ukrajino je od začetka ruske invazije pred mesecem dni zapustilo skoraj 3,9 milijona ljudi, kar pomeni, da je glede na včerajšnje poročilo državo zapustilo dodatnih okoli 41.750 ljudi, je danes sporočil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR).

2,2 milijona vseh beguncev se je zateklo v sosednjo Poljsko, več kot pol milijona pa v Romunijo. Skoraj 300.000 jih je odšlo v Rusijo, še navaja UNHCR.

Skupno je domove v Ukrajini zapustilo več kot 10 milijonov ljudi. Tisti, ki niso zapustili države, so zatočišče našli v drugih delih Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 90 odstotkov je žensk in otrok, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

V Sloveniji je doslej za začasno zaščito zaprosilo okoli 7000 ukrajinskih beguncev, pa je med današnjim zasedanjem notranjih ministrov Evropske unije v Bruslju povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler.

Še najmanj sedemkrat več jih je našo državo prečkalo, pot pa večinoma nadaljujejo v Italijo, je še pojasnil državni sekretar.

Vojska v mesta, civilisti iz njih. Ukrajine te dni.

O tej temi je govoril tudi s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem, ki mu je dejal, da je na Hrvaškem trenutno okoli 15.000 ukrajinskih beguncev, tako da so razmere v Sloveniji in na Hrvaškem primerljive.

Ministri danes razpravljajo tudi o pomoči Moldaviji, v katero se je zateklo okoli 360.000 ljudi iz Ukrajine, še poroča STA. Kot je pojasnil Kangler, mora o sprejemu beguncev iz Moldavije v Sloveniji odločati vlada, ki pa tega še ni storila.

(mbo)