V Trstu danes uradni prenos lastništva Narodnega doma Slovencem v Italiji

V Trstu bodo danes slovesno izvedli uradni prenos lastništva Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Slovesnosti na tržaški prefekturi naj bi se osebno udeležil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Z uradnim prenosom lastništva se bo zaključil postopek, ki se je začel s podpisom dokumenta o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Trstu ob srečanju predsednikov Italije in Slovenije.

Spomnimo: Sergio Mattarella in Borut Pahor, sicer Primorec, sta se srečala julija 2020, ob stoti obletnici fašističnega požiga poslopja.

Italijanska vlada je ustrezno pravno podlago za prenos lastništva zagotovila oktobra lani, italijanski parlament pa je nato vladno uredbo potrdil decembra. Postopki so se zavlekli zaradi epidemije in menjave italijanske vlade, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Slovenci v Trstu od danes najbrž pred manj mračnimi časi.
Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904

Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Ob predaji namenu je v tistem obdobju predstavljal edinstven večnamenski dom, ki je bil z gospodarskega vidika v celoti samozadosten, o njegovi simbolni in realni vrednosti pa najbrž ni potrebno izgubljati besed.

Zgodovina doma nedvomno odraža burno zgodovino narodov na tem področju. Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so ga namreč 13. julija 1920 napadli in požgali.

Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: