Ministrstvo za zunanje zadeve je sinoči sporočilo, da je Boštjan Lesjak – prav tako sinoči- varno prispel v Kijev, kjer bo danes začel z delom začasnega odpravnika poslov Republike Slovenije v Ukrajini. Veleposlaništvo bo tako od jutri od 9. ure ponovno odprto.

Kot so zapisali na ministrstvu, je Lesjak ob prihodu dejal, da je mesto prazno, da se slišijo alarmi in detonacije v daljavi, da pa sicer življenje za tiste, ki so ostali v prestolnici, poteka normalno.

Veleposlanik Slovenije, pristojen za Ukrajino, Tomaž Mencin po navedbah ministrstva nadaljuje s svojim delom iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder delujejo tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajinci na begu preko porušenega mosta čez reko Irpin.
(foto: zajem zaslona; vir: splet)
Notranji ministri EU danes o soočanju z valom beguncev iz Ukrajine

Notranji ministri EU se bodo danes v Bruslju sestali na izrednem zasedanju, ki bo posvečeno soočanju z valom beguncev iz Ukrajine. EU jih je sprejela že skoraj štiri milijone, največ Poljska. Na zasedanju bi lahko bilo govora tudi o prerazporejanju beguncev po drugih državah članicah, kar je bilo jedro spora sicer že ob zadnjem begunsko-migrantskem valu iz Bližnjega in Srednjega vzhoda.

Zbrane bo po napovedih preko videopovezave nagovoril tudi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, napovedujejo v Bruslju.

To bo sicer že drugo krizno zasedanje notranjih ministrov od začetka ruske intervencije v Ukrajini 24. februarja.

EU je v prvem odzivu v začetku marca ukrajinskim beguncem ponudila takojšnjo zaščito, ki naj bi predvsem pohitrila postopke za pridobitev statusa begunca in s tem pravico do bivanja, šolanja in tudi zaposlitve, še poroča STA.

(mbo)