Maersk v luči zaprtja Šanghaja opozarja na zvišanje transportnih stroškov; cene nafte ob napredku mirovnih pogajanj upadle za več kot pet odstotkov

Delno zaprtje Šanghaja zaradi pandemije covida-19 bo resno prizadelo prevozniške storitve, posledično pa bo dodatno zvišalo stroške transporta, opozarjajo predstavniki danskega ladjarja Moller-Maersk. Kot dodajajo, bodo s tega naslova še bolj prizadete svetovne dobavne verige.

Kitajsko obalno mesto, pomembno svetovno vozlišče za pomorski in zračni promet, je zaradi razmaha širjenja novega koronavirusa polovično zaprto od ponedeljka. Odločili so se namreč za postopno zaprtje javnega življenja. Vzhodna polovica mesta bo zaprta do petka, nato pa bo sledila zapora zahodnega dela.

Letališča in pristanišče za velike ladje so sicer odprti, a so na drugi strani uvedene stroge omejitve. Do 5. aprila naj bi bilo tako prizadetih 30 odstotkov prevozniških storitev v in iz Šanghaja.

Maersk opozarja na prizadete svetovne dobavne verige.
Cene nafte ponovno upadle

Novica o napredku v mirovnih pogajanjih med Moskvo in Kijevom pa je okrepila upanje v skorajšnji konec vojne v Ukrajini. Posledično se optimizem že odraža tudi na naftnem trgu. Cene nafte so se tako znižale že za več kot pet odstotkov.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena maja, se je do 15.30 po srednjeevropskem času pocenila za 5,94 dolarja na 100,02 dolarja za 159-litrski sod. Majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so šle navzdol za 6,47 dolarja na 106,01 dolarja.

Vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice so v zadnjem obdobju močno zamajale svetovni trg energentov. Nafta se je zaradi negotovosti – Rusija je namreč pomemben izvoznik črnega zlata – močno podražila, posledično so šle gor tudi cene naftnih derivatov.

Mnoge države, tudi Slovenija, so, da bi obvarovale prebivalce, sprejele interventne ukrepe, sklene poročilo Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: