Oskarji in Planica: dvig gledanosti čez lužo, rekordi pa v Sloveniji

RTV Slovenija je včeraj popoldne objavila več kot zanimiv članek o spremljanosti tekmovanja v smučarskih poletih v Planici. Ta je v soboto “dosegla do 88-odstoten delež gledalcev, drugo serijo nedeljske tekme pa je preko malih ekranov gledalo skoraj 500 tisoč ljudi.

Najvišjo absolutno gledanost je dosegla nedeljska posamična tekma, drugo serijo je v povprečju spremljalo 25,9 odstotka oziroma 494.800 gledalcev, kar predstavlja 79-odstotni delež takratnih gledalcev televizije. Med drugim skokom Žige Jelarja je TV Slovenija 2 gledalo 28,0 odstotkov oziroma 536.400 gledalcev.

V štirih dneh je planiško dogajanje spremljalo 65 odstotkov gledalcev, ki so bili med prenosi pred televizijskimi sprejemniki. Drugo sobotno serijo si je v povprečju ogledalo 420.900 gledalcev.

Da je bila to najbolje gledana Planica v zadnjih šestih letih, pove podatek, da je skupno 11 ur programa v povprečju spremljalo blizu 300.000 gledalcev.

Fotografija je simbolična.
(Photo by Tim Mossholder on Pexels.com)
Letošnja podelitev oskarjev povečala gledanost

Z dvigom gledanosti pa se lahko pohvalijo tudi čez lužo, v Hollywoodu in pri ameriški televizijski hiši ABC.

Da podelitev oskarjev vsako leto spremlja manj gledalcev, je že nekaj let znano dejstvo. Posledično si organizatorji na različne načine prizadevajo, da bi povečali njeno gledanost. Letošnjo prireditev naj bi si ogledalo okoli 15,36 milijona Američanov, v spominu pa bo ostala po klofuti, ki jo je nagrajenec za najboljšo moško vlogo Will Smith prisolil komiku Chrisu Rocku.

Mnogi menijo, da je bil incident pravzaprav “incident” in da je šlo za zrežirano, vnaprej dogovorjeno predstavo, ki naj pripomore predvsem k dvigu popularnosti nekdanjega televizijskega, vmes filmskega, zdaj pa spet pretežno zvezdnika lastnega reality-showa.

Enakega očitka je bila Akademija deležna pred leti, ko se je ostareli filmski zvezdnik Warren Beatty “zmotil” pri podelitvi oziroma imenovanju najpomembnejše nagrade- tiste za najboljši film (filmsko produkcijo, pravzaprav).

Kakor koli; preliminarni podatki o gledanosti, ki jih je včeraj razkrila televizijska hiša ABC, kažejo na znatno povečanje števila gledalcev v primerjavi z lanskim rekordno nizkim številom, ko je prireditev v neposrednem prenosu na televiziji prvič v zgodovini spremljalo manj kot 10 milijonov gledalcev (9,85 mio).

Kljub temu gre še vedno za drugo najnižje število gledalcev v zgodovini televizijskih prenosov podelitve oskarjev. Uradne podatke o gledanosti bodo sicer objavili danes, prenaša Slovenska tiskovna agencija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: