Rusija jezna na Zagreb zaradi izjav hrvaškega ministra o Putinu, Hrvaška bo za ukrajinske begunce namenila slabih 200 milijonov evrov

Rusija je na Hrvaško naslovila močan protest zaradi žaljivih in neutemeljenih obtožb hrvaškega ministra za zunanje zadeve Gordana Grlića Radmana o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

Grlić Radman je namreč za nacionalni radio Hrvatski radio minulo sredo izjavil, da je Putin zakrivil vojne zločine, in izrazil upanje, da ruski avtokratski režim ne bo trajal večno, danes prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rusiji se zdi nesprejemljivo, da je Grlić Radman rusko vlado poimenoval režim in si javno zaželel, da ne bi ostala več dolgo na oblasti. Ruska stran je zato naslovila močan protest Zagrebu in ga uradno pozvala, naj ne izziva negativnih posledic za meddržavne odnose Rusije in Hrvaške.

Omenjeno dogajanje je sicer top-tema hrvaških medijev že nekaj dni.

Uradni Zagreb je prejel protest uradne Moskve.
Hrvaška- Ukrajina- Rusija: hrvaška vlada bo za ukrajinske begunce namenila slabih 200 milijonov evrov

Hrvaška vlada bo za ukrajinske begunce iz državnega proračuna namenila približno 1,3 milijarde kun ali 172 milijonov evrov. Takšna je groba ocena hrvaškega ministrstva za notranje zadeve za 20.000 beguncev, kolikor se jih je obvezala sprejeti Hrvaška.

Do danes je na Hrvaško prispelo 10.711 ukrajinskih beguncev, med njimi največ žensk in otrok. Vsak od njih državo v povprečju stane 143 kun ali 18,88 evra na dan, kar za 10.711 beguncev znese skupno 1,53 milijona kun oziroma 202.000 evrov.

V skupne stroške so zajeti stroški za namestitev, zdravstveno zavarovanje, enkratno socialno pomoč, pomoč Rdečega križa in prevoz beguncev na Hrvaško ter za vrtce in šolstvo.

V hrvaški šolski sistem je po podatkih hrvaškega ministrstva za znanost in izobraževanje vključenih že 470 ukrajinskih otrok.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: