Volilna komisija volilne enote Maribor je včeraj opravila žreb vrstnega reda kandidatnih list za aprilske državnozborske volitve. V sedmo volilno enoto je kandidatno listo vložilo 20 strank in list, komisija pa je potrdila vse vložene liste.

Kandidatne liste je s podpisi poslancev vložilo osem političnih strank, 12 kandidatnih list pa je bilo vloženih s podpisi podpore volivcev, je po opravljenem žrebu sporočil predsednik volilne komisije volilne enote Maribor Branko Reisman.

Sedma volilna enota ob sedmih mariborskih volilnih okrajih obsega še volilne okraje Šmarje pri Jelšah, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice in Ruše, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

V novomeški volilni enoti lista manj kot v mariborski

STA je še poročala, da je volilna komisija 6. volilne enote s sedežem v Novem mestu včeraj na sedežu novomeške upravne enote opravila žreb vrstnega reda list kandidatov za aprilske državnozborske volitve. V omenjeni volilni enoti se bo za glasove volivcev potegovalo 19 strank oziroma list. Volilna komisija je sicer prejela enako število list in ni nobene zavrnila.

Predsednica novomeške volilne komisije Maša Žura je povedala, da so pri preizkusu pravilnosti vloženih kandidatur člani komisije potrdili vse vložene liste. Vse so bile vložene skladno z zakonom in pravočasno.

Med vloženimi 19 listami je osem takih, ki kandidirajo s podporo poslancev, preostale pa so bile vložene s podporo volivcev, je še povedala Žurova.

Začele so se konkretne predvolilne aktivnosti.
(Photo by Element5 Digital on Pexels.com)
V dveh ljubljanskih volilnih enotah zavrnili listi Zavezništva osvobodimo Slovenijo, v eni tudi Listo Borisa Popoviča

Volilne komisije volilnih enot tako v teh dneh potrjujejo vložene kandidatne liste, do zapletov pa je zaenkrat prišlo v Ljubljani. Tam so zavrnili kandidatno listo Zavezništva osvobodimo Slovenijo in sicer v volilnih enotah Ljubljana – Bežigrad ter Ljubljana – Center.

V slednji so zavrnili tudi Listo Borisa Popoviča, še poroča STA.

Kandidatno listo Zavezništva osvobodimo Slovenijo so v navedenih volilnih enotah zavrnili, ker iz imena skupne kandidatne liste ni bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon, so za STA pojasnili na Državni volilni komisiji.

Listo Borisa Popoviča pa so v volilni enoti Ljubljana – Center zavrnili, ker je bila ta vložena s premajhnim številom podpisov volivcev, ki imajo v tej enoti prijavljeno stalno prebivališče, zaključuje STA.

(mbo)