Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA- Food and Drug Administration ) je podjetjema Pfizer in Moderna včeraj odobrila uporabo drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 za starejše od 50 let.

FDA se sicer še vedno osredotoča na milijone Američanov, ki se doslej sploh niso cepili. A tisti, ki so starejši od 50 let in to želijo, se lahko zdaj cepijo že četrtič. Pogoj je, da so od prvega poživitvenega odmerka minili vsaj štirje meseci.

Zeleno luč za to mora sedaj sicer prižgati še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi CDC, kar pa doslej ni bil problem, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bela Hiša. (Photo by Jacob Morch on Pexels.com)
Iz Bele hiše izginilo osem ur telefonskih pogovorov iz časa napada na kongres

Kongresni odbor, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, je ugotovil, da v dokumentih, ki jih je prejel od Bele hiše, manjka osem ur seznama Trumpovih telefonskih pogovorov.

V uradni evidenci Bele hiše ni seznama telefonskih pogovorov od 11. ure zjutraj do 19. ure zvečer na dan napada, 6. januarja lani.

Gre za čas napada na kongres, ki je sledil Trumpovemu pozivu privržencem na zborovanju, naj gredo nad kongres. Zato se že omenja možnost obtožnice zaradi oviranja preiskave in poskusa prikrivanja dejstev s strani Trumpa.

Preiskava je doslej ugotovila, da je Trump v času napada intenzivno telefoniral naokrog in sprejemal telefonske klice oseb, ki so ga pozivale, naj ustavi divjanje. Ni pa še povsem jasno, ali je klical s telefona Bele hiše ali z mobilnih telefonov svojih sodelavcev.

(mbo)