Rusija je premestila manjše število svojih enot iz okolice Kijeva, a se ne umika, ampak se morda pripravlja na večjo ofenzivo drugje v Ukrajini, je včeraj opozoril John Kirby, tiskovni predstavnik Pentagona. Kot je dodal, se je povečala ofenzivna aktivnost ruskih sil v Donbasu.

Tudi ukrajinska vojska je ponoči ocenila, da je umik dela ruskih sil s front severno od Kijeva zgolj del prerazporeditev enot. Britansko obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da je ruska ofenziva na Kijev propadla, zato bo Rusija svojo bojno moč zdaj najverjetneje premaknila na jugovzhod države.

Včerajšnji rusko-ukrajinski pogovori v Istanbulu so prinesli prve znake optimizma, da je vojni v Ukrajini morda vendarle videti konec. Rusija je namreč napovedala veliko zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kar je bilo napovedano pred desetimi dnevi,
je danes bolj ali manj realnost.
Sledi delitev Ukrajine, nato pa popolno razkosanje?

O iskrenosti objave ruska vojske, ki je v petek sporočila, da je bila “prva faza operacije” v veliki meri dosežena, kar je ruskim vojakom omogočilo, da se osredotočijo na njihov “glavni cilj – osvoboditev Donbasa”, dvomijo tudi pri tiskovni agenciji Associated Press (AP).

Pravzaprav številni mediji in vojaški strategi na Zahodu domnevajo, da bo kmalu sledila velika ofenziva na vzhodu, s ciljem uničenja tamkajšnjih ukrajinskih vojakov, pišejo. Ta torek je to potrdil tudi Sergej Šojgu, minister za obrambo Ruske federacije.

Vendar pa je na vzhodu Ukrajine skoncentrirana večina ukrajinske vojske, kjer se je skoraj osem let spopadala s separatisti, ki jih podpira Moskva. Če Rusiji uspe obkrožiti in uničiti ukrajinske sile v industrijskem središču države, imenovane Donbas, bi lahko poskušala Kijevu narekovati svoje pogoje in potencialno poskušala državo razdeliti na dva dela, poudarjajo pri AP.

Zaključne borbe v Maripolu, kot jih prezentirajo ruski viri.
Poraz večine ukrajinske vojske v Donbasu bi Rusiji lahko prinesel dva strateška cilja

To bi bil demoralizirajoč udarec za Kijev, zajetje in nadzor Donbasa pa zmaga Vladimirja Putina, ki bi lahko tudi omogočila razglasitev uspeha doma, v Rusiji. “Obkrožitev in uničenje velikega dela ukrajinskih rednih sil bi lahko bila potrditev zmage Rusije,” je dejal Samuel Cranny-Evans, vojaški znanstveni analitik na Royal United Services Institute v Londonu.

Nasproti Ukrajincev bodo tako stali separatisti, ki jih podpirata Rusija in ruska 8. združena armada, ki je bila spremenjena z dodajanjem več oklepnih enot, ki bi nudile zaščito in so sposobne za prebojne operacije. “Rusija ima dovolj močno vojaško silo, da razbije JFO, in dejstvo, da deluje bolj metodično, je zaskrbljujoče,” je še dodal Cranny-Evans.

Phillips P. O’Brien, profesor strateških študij na Univerzi St. Andrews, pa je sobotne napade s križarskimi raketami na Lvov, blizu meje s Poljsko, opisal kot del ruske strategije za prekinitev oskrbe ukrajinskih sil, ki se borijo na vzhodu.

Dokončen padec Mariupola bo osvobodil ruske sile in omogočil združitev z drugimi enotami. Te se gibljejo iz Harkova proti severovzhodu, oblikovale bodo klešče, s katerimi bi lahko dokončno obkolile ukrajinsko vojsko na vzhodu, so si enotni sttrokovnjaki.

V začetku februarja so sicer iz Moskve prispele obtožbe, da so ukrajinske oborožene sile v Donbas namestile bataljon raketnih sistemov zemlja-zrak S-300 za pripravo na ofenzivo in da so bile v Donbas. pod krinko vaj- poslane enote 92. ločene mehanizirane brigade iz regije in istoimenskega mesta Harkov.

(mbo)