Ukaz ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo Rusija za ruski plin sprejemala zgolj še plačilo v rubljih, jutri še ne bo veljal, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Jutrišnji rok za ureditev tehničnih podrobnosti, povezanih s plačevanjem plina v rubljih, je sicer v Evropi povzročil kar nekaj skrbi. Datum, ko se bo to pravilo začelo izvajati, po sklepanju večine svetovnih medijev še ni znan.

Peskov je namreč po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass pojasnil, da bo o mehanizmu oskrbe s plinom, plačanem v rubljih, znanega več jutri, ko se bo Putin po napovedih sestal s predstavniki energetskega velikana Gazproma in ruske centralne banke.

Je pa Peskov dejal še, da bodo razmislili o predlogu predsednika dume Vjačeslava Volodina, da bi Rusija razširila seznam dobrin, za katere bi sprejemala zgolj plačilo v rubljih, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Photo by Pixabay on Pexels.com)
Najvišja stopnja inflacije po letu 1990 in združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije

Letna stopnja inflacije se je v Nemčiji marca ustavila pri 7,3 odstotka. Sama številka ne bi bila tako vznemirljiva, če hkrati ne bi izražala dejstva, da je slednja kar za 2,5 odstotne točke višja kot februarja.

To je sicer najvišja stopnja inflacije po letu 1990 in združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije, je danes objavil nemški statistični urad Destatis.

Glavni razlog za dvig cen je bilo zvišanje cen energije in pogonskih goriv, do katerih je prišlo zaradi ruske invazije na Ukrajino, h krepitvi inflacije pa so vplivale tudi težave v dobavnih verigah.

Ob dogajanju, povezanem z vojno v Ukrajini, pa je danes svojo gospodarsko napoved za letos za največje evropsko gospodarstvo močno poslabšal nemški svet modrecev.

Ta je letno napoved rasti nemškega bruto domačega proizvoda s 4,6 odstotka znižal na 1,8 odstotka.

(mbo)