Večernji list razkriva podrobnosti dogovora o ribolovu v Piranskem zalivu

Hrvaška in Slovenija sta izdelali poskusni načrt, s katerim bi rešili težave ribičev v Piranskem zalivu, razkriva hrvaški časnik Večernji list iz Zagreba.

Državi sta se doslej dogovorili o skoraj vseh elementih začasne rešitve, ki pa ne bo prejudicirala končnega dogovora o meji.

Cilj dogovora med državama o ribolovu v Piranskem zalivu je začasen skupni ribolov hrvaških in slovenskih ribičev na omejenem območju v Piranskem zalivu, razveljavitev vseh izdanih kazni ribičem iz Hrvaške in Slovenije, pa tudi zaustavitev vseh sodnih postopkov in prenehanje kaznovanja ribičev.

Gre torej za prosto prehajanje še vedno sporne mejne črte, o kateri se državi ne strinjata. Hrvaška še vedno zavrača rezultat arbitraže in je zaradi ti. kompromitiranosti sodišča od nje odstopila že pred izrekom slednje, ta pa je Sloveniji prisodila večji del zaliva. Hrvaška sicer meni, da bi meja morala iti po sredini.

Hrvaško in Slovenijo bi morala bolj skrbeti obnova ribiške flote.
Plenković: od kazni imajo korist le odvetniki

Kot že omenjeno, s širitvijo območja ribarjenja hrvaški in slovenski ribiči tudi ne bi več dobivali kazni. Tako je o nesmislu kaznovanja ribičev po ponedeljkovem srečanju s slovenskim premierjem Janezom Janšo v Zagrebu spregovoril tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je povedal, da s tem služijo le odvetniki.

Do sedaj namreč ni bila plačana niti ena kazen, breme sodnih postopkov in kazni pa sta nase prevzeli državi. Še huje- najeli sta odvetnike, ki vlagajo pritožbe, odvetniške stroške pa plačujeta državna proračuna.

Večernji list razkriva še eno plast ponedeljkovega obiska
slovenskega premierja Janeza Janše v Zagrebu.
Inšpekcijski nadzor po principu vsak svoje

Večernji list sicer trdi, da je dogovorjeno malodane vse, razen točna zamejitev območja skupnega ribolova. Gre za rešitev za krajše obdobje, ki bo sprejemljiva za obe strani, ne bo pa to območje, ki ga je predvideval dvostranski sporazum o obmejnem sodelovanju (Sops).

Po slednjem bi slovenski ribiči lahko lovili vse do Vrsarja, bosta pa ribiče na omenjenem območju zdaj nadzorovali tako slovenska kot hrvaška ribiška inšpekcija; po principu vsak svoje.

Oblikovanje končnega načrta za ribolov sta premierja prepustila (oz. zanj zadolžila) pristojnima (zunanjima) ministroma: Gordanu Grlić Radmana in Anžetu Logarju.

Se pa lahko zgodi, da dogovor tudi propade, saj se v Sloveniji bližajo volitve, ki bodo lahko pomembno vplivale na njegovo nadaljnjo usodo, še navaja Večernji list, prenašajo pa slovenski in hrvaški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: