SLOVENCI V KIJEVU NEPRIJETNO PRESENEČENI! 
Prišli podpreti Ukrajince, ti pa odredili snetje državne zastave, pišejo mediji v regiji.

“Slovenski diplomati so se vrnili v Kijev, da bi izrazili podporo Ukrajini. Pred veleposlaništvom so ponosno dvignili zastavo, a se je pojavila ukrajinska nacionalna garda in ukazala sneti zastavo, ker je bila preveč podobna ruski.”

Tako zgodbo prično pri hrvaškem spletnem časniku Dnevno.hr. Povzemajo poročanje drugih medijev, da je novico sporočil slovenski diplomat Boštjan Lesjak, ki se je pred dnevi vrnil v Kijev.

In to potem, ko je premier Janez Janša sporočil, da se bodo nekateri slovenski diplomati po napadu na slovenski konzulat v Harkovu vrnili v ukrajinsko metropolo.

Ko smo prispeli v Kijev, je bilo precej vetrovno, zato smo ponosno izobesili oz. vrnili slovensko in evropsko zastavo, ki sta plapolali v vetru,” je v intervjuju za TV Slovenija nekoliko poetično povedal Lesjak. A je dodal, da je na koncu spet moral sneti slovensko zastavo.

Najprej šok, nato smeh: slovenska zastava v Ukrajini!
Odziv javnosti na spletnih omrežjih: snemimo ukrajinske zastave, ker so podobne tistim stranke SDS!

Malce bolj obširno o zapletu poroča zagrebški Jutarnji list. Ta dodaja, da je Lesjak podpolkovnik Slovenske vojske, ki ga je vlada premestila v diplomatsko službo in ga poslala v Kijev kot izraz moralne podpore ukrajinski vladi.

Vendar pri Jutarnjem opozarjajo, da se je to zgodilo potem, ko se za misijo ni prijavil nihče na zunanjem ministrstvu. Da bi lahko šel v Kijev, so Lesjaka na hitro premestili z obrambnega ministrstva na ministrstvo za zunanje zadeve, kjer se je pred dnevi zaposlil.

Premier Janez Janša je sicer dejal, še navajajo pri Jutarnjem, da bo slovensko diplomatsko predstavništvo v Kijevu v času izrednih razmer v Ukrajini delovalo “s polnimi pooblastili” in zavrnil očitke opozicije, da gre za tvegano potezo, na katero je poslal “oboroženo-diplomatsko misijo“.

Tudi Jutarnji navaja očitke slovenske opozicije, da je to storil samovoljno, brez vsakršnega posvetovanja z drugimi in brez zakonske podlage.

Opozarjajo še, da je po poročanju slovenskih medijev Lesjak od leta 2015 do 2019 že služil kot civilni član opazovalne misije OVSE v Ukrajini in to prav v regiji Donbas, ki je vzrok in povod tudi za tokratni spopad.

(mbo)