Proizvodnja v kitajskih tovarnah je marca upadla, potem ko je državo prizadel najhujši izbruh covida-19 v zadnjih dveh letih, ki je povzročil številne omejitve in zaprtje tovarn, kažejo danes objavljeni podatki kitajskega statističnega urada.

Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je v mesečni primerjavi znižal za 0,7 točke na 49,5 točke.

Vrednost indeksa PMI nad 50 točk predstavlja rast, vrednost pod 50 točk pa krčenje. Gre za prvo krčenje indeksa v zadnjih petih mesecih, poročanje francoske tiskovne agencije AFP prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Photo by Magda Ehlers on Pexels.com
Avstrija se je pri ukrepanju ob energetski krizi pridružila Nemčiji

Svetovni mediji so sinoči poročali, da je Avstrija včeraj aktivirala prvi korak izrednega načrta za zagotovitev plinske oskrbe.

Predtem je tak načrt, ravno tako včeraj, aktivirala že Nemčija. Obe sta se za to potezo odločili zaradi strahu, da bo Rusija državam Zahoda v aprilu prekinila dobavo plina, če ga te ne bodo pripravljene plačevati v rubljih.

Vlada slovenske severne sosede je pojasnila, da ta korak pomeni okrepitev obstoječega sistema nadzora ter da ne vključuje ukrepov, kot so omejevanje količin, je navedla francoska tiskovna agencija AFP.

Dogajanje na avstrijskem plinskem trgu sicer vpliva tudi na Slovenijo. V 2020 so slovenski dobavitelji in trgovci iz Avstrije, natančneje iz plinskega vozlišča v Baumgartnu in spremljajočih skladišč, uvozili 91 odstotkov zemeljskega plina.

Ob tem je treba poudariti, da se v Baumgarten steka plin iz Norveške in drugih držav dobaviteljic, pretežno oz. v zelo velikem obsegu pa vendarle tisti iz Rusije, še prenaša STA.

(mbo)