Čistka/ukrepanje na beloruskih železnicah je v polnem teku, trdijo neodvisni mediji na spletu, je pa verodostojnost njihovih navedb izjemno težko preveriti.

Ta teden naj bi v tej državi aretirali na desetine strojevodij in tehničnega osebja. Samo danes so provladni kanali na omrežju Telegram objavili več kot 30 videoposnetkov, v katerih aretirani zaposleni priznavajo (ali pač “priznavajo”) sabotiranje (premikov) ruskih ešalonov in druge zločine oz. prekrške.

Prozahodni TW profil “Višegrad 24” je danes na omenjenem spletnem omrežju prav tako objavil, da je Rusija od začetka oborožene intervencije na poti iz Črnega morja ustavila do 300 ladij.

Domnevni beloruski železniški saboterji,
zaradi katerih trpi ruska logistika.
Omenjeno- ki pa hkrati ni neodvisno potrjeno- seveda pomeni, da je ena ključnih svetovnih trgovinskih poti za oskrbo z žitom tako rekoč blokirana.

V zvezi s tem, naj bi največji nemški kmetijski trgovec BayWa ta teden objavil kratko, a nadvse pomenljivo sporočilo: “0 žit se trenutno izvaža iz pristanišč Ukrajine“.

V smeri proti ukrajinski meji beležijo več premikov ruskih (raketnih) enot. Kot so že včeraj objavili na omrežju Twitter, se je kolona ruske opreme z oznakami “V” premikala iz Rechitse proti Gomelu, po avtocesti M10 v Belorusiji.

Poročali so o najmanj osmih vozilih z balističnimi raketami Tochka-U, pa več BTR-82a, približno devet tovornjakov KamAZ, od katerih so nekateri prav prevažali rakete Tochka-U ter komunikacijskih in inženirskih vozilih.

Ob tem velja spomniti na prav tako včerajšnje sporočilo podpredsednika poljske vlade Jaroslawa Kaczynskega, ki je dejal, da se Rusija pripravlja na nov napad v Ukrajini in da vse kaže, da se soočamo z dolgo vojno!

Sicer iz Ukrajine poročajo še, da je bila v ruskem raketnem napadu uničena zgradba mestnega sveta mesta Derhachi v regiji Harkov in da je ruska raketa je zadela tovarno v Novomoskovsku v regiji Dnepropetrovsk.

(mbo)