Požar v Preddvoru vsaj na površju pogašen, požarna straža ostaja na terenu

Požar na Potoški gori v občini Preddvor, ki je izbruhnil v ponedeljek popoldan, je navzven pogašen. Gasilci upajo na čim večjo količino padavin, da bo čim prej pogašen tudi v tleh, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na terenu ostaja ena ekipa, ki nadzira območje, je na današnji novinarski konferenci v Preddvoru povedal Andraž Šifrer, vodja intervencije in poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj.

Prav tako so na terenu kriminalisti, ki bodo preiskali vzrok požara in ali je posredi človeški faktor, je povedala Melita Močnik, direktorica Policijske uprave Kranj.

Preddvorski župan Rok Roblek pa je pojasnil, da se bo začelo tudi ocenjevanje škode. Hkrati se je v imenu občine in zlasti prebivalce Potoč ob današnji priložnosti zahvalil vsem, ki so jim v minulih dneh pomagali in poskrbeli, da se požar ni razširil na naseljeno območje.

Pri gasenju gozdnega pozara nad Potocami je pomagalo tudi
hrvasko letalo canadair.
(Foto: Anže Malovrh/STA; https://servis.sta.si/fotoservis/1127919)
Obsežna in učinkovita gasilska operacija

Na terenu je bilo vsega skupaj kar 160 enot iz Gorenjske in sosednjih regij in 1100 gasilcev. Pomembno delo so opravili vojaški helikopterji, ki so gasili tam, kamor po kopnem ne bi mogli. Robert Špernjak, podpolkovnik SV-ja, je naštel, da so bili helikopterji v zraku 37 ur in 330-krat odvrgli 400.000 litrov vode na pogorišče, še poroča STA.

V gašenju je sodeloval tudi canadair hrvaške vojske. Ta se je- skladno s protokoli- že v torek zvečer vrnil v hrvaško (protipožarno) letalsko bazo pri Zadru, zaradi napovedane spremembe vremena pa njegovo delovanje več ni bilo nujno potrebno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: