Ameriška filmska igralska mega-zvezda Bruce Willis se zaradi možganske bolezni afazija, ki prizadeva sposobnost komuniciranja, odpravlja v pokoj, je sinoči sporočila njegova družina, je objave svetovnih medijev sinoči prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Afazija vpliva na sposobnost govora, pisanja in razumevanja verbalnega in pisnega govora. Ponavadi se pojavi po kapi ali poškodbi glave, lahko pa se razvije tudi postopoma zaradi možganskega tumorja ali drugih bolezni.

O bolezni se je sicer šušljalo že dolgo, Willis pa ni prvi h’woodski igralec, ki je doživel takšno usodo. Na podelitvi oskarjev smo lahko videli betežno Lizo Minelli, Michaela J. Foxa je prizadela Parkinsonova, Rito Wayworth pa denimo Alzheimerjeva bolezen.

Kariera 67-letnega Willisa v Hollywoodu traja že več desetletij, večinoma je nastopal v akcijskih filmih in trilerjih, kot so serija filmov Umri pokončno, Šund, Peti element, 12 opic, Mesto greha in Armageddon.

Da mu raznovrstna izraznost ni tuja, pa je dokazal tudi z nastopi v za srhljivkami skritimi eksistencialnimi dramami, kot so Šesti čut, Nezlomljivi in podobno. Paleta njegovega ustvarjanja je široka, vsaj pet naštetih filmov pa sodi med kultne ( Šesti čut, 12 opic, Šund, Mesto greha in seveda filmska franšiza Die Hard).

Zanimivo, a Willis oskarja ni dobil, je pa prejel več drugih nagrad, med njimi zlati globus in dva televizijska emmyja. So pa mnoge prestižne nagrade- oskarje in zlate palme- dobivali filmi, v katerih je igral glavne ali zelo pomembne in opazne stranske vloge. Letos bo izšlo več njegovih filmov, še prenaša STA.

Bruce Willis na San Diego Comic-Con International leta 2018.
(foto: Wikpipedia; Bruce_Willis_by_Gage_Skidmore_3.jpg)
Akademija: Smith ni hotel zapustiti podelitve, kršil je kodeks vedenja

Akademija filmske umetnosti in znanosti je sporočila, da so Willa Smitha še pred prejetjem nagrade za najboljšo moško vlogo in potem ko je na odru udaril komika Chrisa Rocka prosili, da zapusti prireditev, a je zavrnil.

Mnogi so se sicer spraševali, zakaj je Smithu po incidentu dovoljeno ostati v prvi vrsti na podelitvi oskarjev. “Vse se je odvijalo na način, ki ga nismo mogli predvideti,” so sporočili iz akademije, “priznavamo pa tudi, da bi lahko situacijo rešili drugače.

Svet guvernerjev akademije se je sestal v sredo, da bi sprožil disciplinski postopek proti Smithu zaradi kršitev standardov ravnanja skupine. Akademija je še sporočila, da ima Smith možnost zagovora s pisnim odgovorom, preden se upravni odbor 18. aprila ponovno sestane. Disciplinski ukrep za Smitha bi lahko vključeval suspenzijo, izključitev ali druge sankcije.

“Smithova dejanja na 94. podelitvi oskarjev so bila globoko šokanten, travmatičen dogodek, ki smo mu bili priča v živo in na televiziji. Gospodu Rock, opravičujemo se Vam za to, kar Ste doživeli na našem odru, in hvala za vzdržnost v tistem trenutku. Opravičujemo se tudi našim nominirancem, gostom in gledalcem za to, kar se je zgodilo med slavnostnim dogodkom.”

Smith, za mnoge nezasluženi prejemnik oskarja, se je v ponedeljek javno opravičil Rocku, akademiji in gledalcem, češ, da je izgubil živce in da dejanje ni bilo primerno.

(mbo)