Ukrajina: zbirno (video)

Zelenski opozoril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad; ruski umik z letališča Hostomel/Gostomel pri Kijevu; napad na skladišče v ruskem mestu Belgorodu ruski false flag?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je posvaril, da se ruska vojska s premeščanjem pripravlja na silovit napad na vzhodu in jugu države.

Na tem območju je tudi oblegano mesto Mariupolj, ki je tik pred padcem; tam naj bi danes s 45-imi avtobusi izvedli evakuacije civilistov. Da bodo danes koridorji odprti, so potrdili tudi v ruskem obrambnem ministrstvu.

Drugod po državi naj bi ukrajinska vojska beležila uspehe, ko naj bi osvobodila enajst krajev na jugu na območju Hersona oziroma se je ruska vojska od tam umaknila.

Letališče Hostomel/Gostomel po umiku ruske vojske.

Tudi na območju Kijeva se razmere izboljšujejo, tako so se pripadniki ruske vojske umaknili iz letališča Hostomel/Gostomel, na katerega so prvi dan intervencije izvedli letalski desant, ob razsežnosti katerega je svetovna javnost obnemela.

Posnetki pričajo o skorajda popolnem uničenju infrastrukture in nekaterih civilnih letal, zanimivo pa je, da ruska vojska ni uničila tudi vzletno-pristajalne steze. Še naprej pa je pod močnim obstreljevanjem vzhodni Harkov, še poročajo svetovni mediji.

Ukrajinska vojska pa naj bi medtem napadla skladišče nafte v ruskem mestu Belgorod, okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino.

Regionalni guverner trdi, da so ukrajinski helikopterji napadli skladišče, kjer sedaj gori. Ukrajina sicer ni prevzela odgovornosti za napad, še poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prvi napad na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni?

Če se bo izkazalo, da za napadom stoji Ukrajina, bo to prvi napad na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni, kar je dejstvo, ki ga ne bo tako lahko zanemariti. Prozahodni mediji sicer opozarjajo, da okoliščine napada sugerirajo, da gre za tipično false-flag operacijo, za katero stojijo obveščevalne službe.

Na tak način naj bi namreč Putin na svojo stran pridobil domačo javnost, kar pa je malo verjetno, saj vse ankete kažejo, da uživa veliko podporo in naklonjenost.

Zdaj so se na svetovnem spletu pojavili novi posnetki eksplozije v Belgorodu. Ta prikazuje helikopterji in trenutek izstrelitve raket, vendar pristnost posnetka ni potrjena.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: