V eksploziji v srbskem rudniku umrlo najmanj osem rudarjev

V Srbiji je v rudniku v bližini Sokobanje danes prišlo do eksplozije metana, v nesreči pa je umrlo osem rudarjev. Poškodovanih je 20 rudarjev, za zdaj pa ni znano, koliko jih je še ujetih v rudniku.

V eksploziji se je porušil del rudnika, v katerem so ostali ujeti rudarji, vendar za zdaj ni natančnih informacij o njihovem številu.

Nesreča se je zgodila ob 5. uri zjutraj, na pomoč rudarjem v rudnik Soko pa so napotili več reševalnih ekip, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Rudnik, fotografija je simbolična.
(foto: sergio souza on Pexels.com)
Srbski in hrvaški mediji o nesreči bolj podrobno

Da se po bolnišnicah zbirajo objokani in pretreseni sorodniki rudarjev, poroča večina omenjenih medijev. Tam seveda poizvedujejo o stanju njihovih bližnjih.

Rodoljub Živadinović, direktor Zdravstvenega doma v Aleksincu, je za Radiotelevizijo Srbije (RTS) povedal, da je poškodovanih dvajset rudarjev in dodal, da gre večinoma za lažje poškodbe.

V jašku je bilo ujetih še približno dvajset rudarjev, RTS pa je okoli 11. ure sporočil, da je reševalna akcija končana. Po poročanju RTS se je del jame zrušil, rudarji pa so ostali ujeti. Na območju rudnika “Soko” so še vedno številne reševalne ekipe.

Goran Vidic, direktor Splošne bolnišnice Aleksinac, je za RTS povedal, da so na prizorišču štiri ekipe Zdravstvenega doma Aleksinac ter ekipe iz Zaječarja in Knjaževca.

Navaja, da so v Splošni bolnišnici Aleksinac oskrbeli 18 poškodovanih rudarjev: 15 z lažjimi poškodbami, dva s poškodbami komolca in enega s serijskim zlomom petih reber, a so vsi izven življenjske nevarnosti. “Vsi nenujni bolniki in načrtovani posegi so odpovedani, bolniki so odpuščeni domov, mobilizirali smo tudi druge oddelke. Trenutno nimamo težav z zmogljivostmi,” je še povedal.

Poudarja, da so v stiku z vodstvom rudnika in da so jim od tam sporočili, da je bilo v izmeni 49 rudarjev.

Zoran Perišić, direktor UKC Niš, pa je za medije povedal, da sta v tej zdravstveni ustanovi za zdaj oskrbljena dva rudarja, oba s poškodbami prsnega koša. ‘Imamo napoved prihoda večje skupine- od 20 do 30 poškodovanih rudarjev– zato bodo vsi pregledani in zelo verjetno oskrbljeni v Kliničnem centru. Vsi bodo deležni najboljše zdravstvene oskrbe,” še strnjeno njegove besede povzemajo mediji v regiji.

(mbo)

Komentiraj