Na Madžarskem po več letih danes prve res napete volitve, v Srbiji volilni trojček (predsedniške, parlamentarne in lokalne volitve)

Medtem ko v Srbiji presenečenj ne gre pričakovati, bo Orbanova avtokracija tokrat na težki preizkušnji.

V Srbiji danes potekajo parlamentarne in predsedniške volitve, v Beogradu in 11 občinah pa še lokalne. Favorit predsedniških volitev je srbski predsednik Aleksandar Vučić, favorit parlamentarnih pa njegova Srbska napredna stranka.

Na osnovi zadnjih anket se predvideva, da bi Vučić lahko dobil 60 odstotkov glasov in si zagotovil zmago že v prvem krogu. Njegov najresnejši protikandidat je Zdravko Ponoš, a so mu zadnje ankete pripisovale le okoli 19 odstotkov glasov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kako kaže na stranakrskem polju? SNS in koalicijski partnerji (s Socialistično partijo Srbije kot predvodnikom) naj bi- prav tako kot Vučić- prejeli dobrih 60 odstotkov glasov, Socialisti Ivice Dačića denimo slabih 10 odstotkov.

Vodilna opozicijska koalicija, zbrana na listi Združeni za zmago Srbije, bi lahko dobila okoli 14 odstotkov glasov, vendar računajo na dober rezultat v urbanih skupnostih, tudi večino v beograjski skupščini.

Na Kosovu volišča tokrat niso odprta. Proti severu Kosova so tako zjutraj krenile kolone avtomobilov in avtobusov, ki bodo tamkajšnjih 100.000 srbskih volivcev prevažali na najbližja volišča v Srbiji.

Pomembne volitve bodo tokrat v Srbiji in še posebej na Madžarskem.
(Fotografija je simbolična; foto: Edmond Dantu00e8s on Pexels.com)
Zabeležen tudi prvi resnejši incident

Kot so kasneje poročali iz Srbije, je bila volilna udeležba do 11. ure skromna– ocenjena je bila na manj kot 15 odstotkov.

So pa zato že od jutranjih ur poročali o več manjših incidentih, čemur je sledilo do sedaj najbolj srhljivo dogajanje- novica o pretepu vodje opozicijske stranke.

Kot je poročal portal Nova.rs, prenesla pa večina medijev v regiji, je bil v Zemunu napaden predsednik Gibanja svobodnih državljanov Pavle Grbović. Zgodilo se je v bližini sedeža tamkajšnjega lokalnega odbora vladajoče Srbske napredne stranke. Po informacijah portala je Grbović opazil, da člani SNS uporabljajo vzporedne volilne sezname, ko jih je na slednje opozoril, pa so ga napadli.

Deseterica je od Grbovića zahtevala, da se umakne. Ko jih je le-ta opozoril na dejstvo, da so na javni površini, so ga “prosili”, naj se “odmakne z javne površine”. Temu je sledil napad. Posnetek Grbovićevega pogovora z enim od mladeničev o morebitni volilni goljufiji je bil sprva objavljen na nekem Instagram profilu, nato pa je posnetek napada objavila še televizija N1.

V Beogradu ob predsedniških in parlamentarnih potekajo tudi
zelo pomembne lokalne volitve.
(Fotografija je simbolična; foto: Lazar Krstiu0107 on Pexels.com)
Orban prepričan v zmago, Marki-Zay opozarja, da vsak glas šteje

Tudi Madžari bodo danes odločali na volitvah. Glavna dilema je, ali bo premier Viktor Orban ostal na oblasti še četrti zaporedni mandat, ali pa bo moral oblast prepustiti združeni opoziciji pod vodstvom Petra Marki-Zaya.

Možno naj bi bilo sicer oboje, vendar pa ankete dajejo nekaj več možnosti za zmago Orbanovi stranki Fidesz. “Zahvala” za to gre v veliki meri ubogljivim medijem, v katerih opozicija praktično ni prišla do besede, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA). Vladajočim gre na roko tudi volilni sistem, ki ga je Fidesz dodobra spremenil sebi v prid.

Okoli osem milijonov volilnih upravičencev bo torej do 19. ure izbiralo 199 članov enodomnega parlamenta. Od tega jih bodo 106 izbrali neposredno v volilnih okrajih, preostale pa posredno s strankarskih list.

V Budimpšeti mnogi upajo na velike spremembe.
Čez slabo uro se volišča zapro

Vzporednih volitev ne bo, poroča STA, prvi zanesljivi volilni izidi pa naj bi bili znani po 23. uri. Kar dela tokratne volitve posebej zanimive, je dejstvo, da bo sočasno potekal vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

Medtem sta glavna akterja, premier Viktor Orban in skupen premierski kandidat šestih opozicijskih strank Peter Marki-Zay, že dopoldne oddala svoj glas. Orban je na volišču v prestolnici izrazil prepričanje, da bo Fidesz znova zmagal, Marki-Zay pa je v mestu Hodmezovasarhely ljudi še enkrat pozval na volišča.

“Samozavesten sem in upam na veliko zmago,” je na vprašanja o tem, kakšen izid pričakuje, odgovoril Orban. Na vprašanje, ali bi izgubo dvotretjinske večine Fidesza v parlamentu razumel kot poraz, je odvrnil, da računa, da bodo ‘na koncu v plusu‘.

“Danes šteje vsak glas,” pa je po oddaji glasu poudaril konservativni Marki-Zay, ki se je na volišče odpravil po maši. Sodržavljanom je položil na srce, da tokratne volitve niso le priložnost oddati glas, ampak prvič po 12 letih priložnost odločiti se za spremembo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: